Quantcast
Channel: NBU – Norske barne- og ungdomsbokforfattere
Viewing all 2898 articles
Browse latest View live

Pensjon, trygd og sosiale rettigheter for kunstnere

$
0
0

Pensjon, trygd og sosiale rettigheter er et komplekst tema som de færreste kunstnere setter seg inn i før de kommer i en alder hvor det begynner å bli aktuelt.

Foto: Oversetterforeningens nettside og Tom Egeland

Tom Egeland i DnF har tatt en prat med Ika Kaminka, leder i Oversetterforeningen, som sitter i Kunstnernettverkets utvalg for trygd og pensjon. Hun var utvalgets leder fra 2014, en funksjon som nå er overtatt av Christine Thomassen, nestleder i Musikernes fellesorganisasjon.

Les hele saken hos DnF


Engasjer deg: Kunstnerkampanje om ny åndsverklov

$
0
0

 I løpet av de neste ukene gir Familie- og kulturkomiteen sin innstilling til den nye åndsverkloven – og avgjør samtidig fremtiden til alle kunstnerne i Norge. Les kunstnernes ønsker for den nye loven #åndsverkloven2018 her: www.åndsverkloven2018.no

I en pressemelding fra Kunstnernettverket heter det blant annet:

Her er kampanjen i korte trekk:

–          GramArt, NOPA, Norsk skuespillerforbund, Norske Filmregissører og Grafill samarbeider om kampanjen

–          Ideen er kort fortalt at vi planlegger å gi ut en bok, en spesialutgave av åndsverkloven

–          I boken vil kunstnerne, altså artistene, låtskriverne, skuespillere og regissører, designere og illustratører selv bidra med tanker, betraktninger, ønsker, håp, og hyllester knyttet til denne avgjørende loven. Disse små tekstene vil komme på trykk i form av fotnoter i boken

–          Selve hovedteksten, åndsverkloven, vet vi ikke hvordan vil se ut ennå, men hvis det blir en innstilling som vi er fornøyd med trykker vi boken med loven, hvis vi ikke blir fornøyd trykkes boken kun med fotnotene, som en protest mot en lov vi ikke kan stå inne for.

–          Vi håper at så mange artister, låtskrivere, komponister, skuespillere, regissører, designere, forfattere, forfattere, fotografer og så mange kunstnere som mulig vil dele nettsiden på sine facebook- og instagramkontoer med sin egen eller en foreslåtte fotnote på lanseringsdagen slik at vi som sist kan få oppmerksomhet i pressen rundt kampanjen. Oppskrift på hvordan man deler kampanjen finner dere i pdf-vedlegget.

https://www.andsverkloven2018.no

andsverkloven.pdf

Hvem får Bokslukerprisen?

$
0
0
Pressemelding fra Foreningen !Les:

Foreningen !les deler ut Bokslukerprisen på Verdens bokdag mandag 23. april klokken 1200. Utdelingen er på Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo.

 

Høsten 2017 leste 35 000 elever på 6. trinn utdrag fra ti norske skjønnlitterære bøker for aldersgruppen 10-12 år. Deretter stemte elevene fram de fem beste utdragene, som ble superfinalister til Bokslukerprisen. Fem juryklasser har nå lest hele bøkene og gjort seg opp en mening om hvilken bok som er best.

– Å være med på Bokslukerprisen har vært en stor opplevelse for både elever og lærer. Vi har utviklet mange viktige ferdigheter, og elevene har blitt motiverte og fått selvtillit av å jobbe mot et konkret og viktig mål. De har opplevd å ha et stort ansvar. Nå er vi spente på å få delta på utdelingen av vår pris! sier Jorid Tollefsbøl, lærer for juryklassen ved Tveita skole.

Prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt, er takknemlig for innsatsen som elever, lærere og bibliotekarer har lagt ned i prisarbeidet.

– Alle som har deltatt i Bokslukerprisen har gjort en kjempejobb! Engasjementet har vært stort, og mange barn har blitt kjent med ny litteratur gjennom prisen. Vi er derfor glade for at vi fra neste skoleår kan utvide Bokslukerprisen til også å gjelde 5. trinn, sier Posselt.

Forfatter Alexander Kirkwood Brown er blant superfinalistene i Bokslukerprisen.

– Så utrolig stas! Jeg har vært ute på forfatterturné i høst, og det er så mange fine og engasjerte unge lesere der ute. Så jeg føler meg veldig heldig som får lov til å være med videre til superfinalen!

De nominerte er:

Jan Tore Noreng: Ukjent fare (Gyldendal)

Arne Svingen: Et hundeliv (Gyldendal)

Lars Joachim Grimstad: Egoland (Aschehoug)

Bjørn Ingvaldsen: Lydighetsprøven (Gyldendal)

Aleksander Kirkwood Brown: Svart senker natten seg (Omnipax)

Juryklassene er:
Lunheim skole, Troms
Stanghelle skule, Hordaland
Fagerholt skole, Vest-Agder
Mesterfjellet skole, Vestfold
Tveita skole, Oslo

NBUtipset.no på verdas bokdag!

$
0
0

Har du ikkje sjekka ut www.nbutipset.no? Kanskje i dag, på sjølvaste verdas bokdag, er tida inne? Nytt på NBUtipset.no for i år er målet om at alle norske bøker for barn og ungdom som kjem ut på seriøse norske forlag, blir presentert med same bokkjærleik og respekt.
Kvar månad har eit tema og fleire intervju med forfattarar som er ekspertar på månadens tema. I april er temaet lesestart. Bøker som skal få barn til å bli sjølvstendige lesarar, som synest at det er kjekt og spanande å lesa bøker på eiga hand. Kjempeviktige bøker, med andre ord!

Gå rett til tema LESESTART på nbutipset.no

På NBUtipset.no finn du vårens lesestartbøker både på nynorsk og bokmål, både faktabøker og skjønnlitteratur.
www.nbutipset.no

Vinner av Bokslukerprisen!

$
0
0

 

Foto: Ellen Liland, NBU

Vinneren av Bokslukerprisen 2017/2018 er:

Lars Joachim Grimstad: Egoland (Aschehoug)

NBU gratulerer!

Pressemelding fra foreningen !Les:

Foreningen !les delte i dag ut Bokslukerprisen på Sentralen i Oslo. Elever på 6. trinn valgte Egoland av Lars Joachim Grimstad til sin favoritt!

 

– Dette var utrolig hyggelig! Tusen, tusen takk! Det er fantastisk å vinne Bokslukerprisen som er stemt fram av så mange unge lesere, og som er en pris som heier på lesing. Planeten vår trenger flere mennesker som leser, sa Grimstad da han mottok prisen under et stort arrangement på Sentralen i Oslo.

 

Høsten 2017 leste 35 000 elever på 6. trinn utdrag fra ti norske skjønnlitterære bøker i aldersgruppen 10-12 år. Elevene stemte frem de fem beste utdragene, som ble superfinalister til Bokslukerprisen. Deretter fikk fem juryklasser oppdraget med å lese superfinalistene fra perm til perm og kåre en vinnerbok. Det ble altså Egoland (Aschehoug) av Lars Joachim Grimstad som stakk av med seieren i Bokslukerprisen 2017/18. I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Årets vinnerbok er en fantastisk og engasjerende bok. Boken er actionfylt, mystisk, dramatisk og morsom. Vi ble flere ganger overrasket av en lur forfatter. Det er spennende at det hele tiden skjer innviklete ting. Dette gjorde at vi måtte lese videre for å få vite hvilket drama og hvilken spenning som utviklet seg. Spenningen dro oss gjennom boken. Les hele juryens begrunnelse her

Vinner av Bokslukerprisen 2017_18 Lars Joachim Grimstad. Foto: Vibeke Røgler.

For elevene har det å delta i Bokslukerprisen vært både morsomt og lærerikt.

– Å være med på Bokslukerprisen har vært en stor opplevelse. Vi har utviklet mange viktige ferdigheter, og elevene har blitt motiverte og fått selvtillit av å jobbe mot et konkret og viktig mål. De har opplevd å ha et stort ansvar, sier Jorid Tollefsbøl, lærer for juryklassen ved Tveita skole.

Prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt, er takknemlig for innsatsen som elever, lærere og bibliotekarer har lagt ned i prisarbeidet.

– Alle som har deltatt i Bokslukerprisen har gjort en kjempejobb! Engasjementet har vært stort, og mange barn har blitt kjent med ny litteratur gjennom prisen. Vi er derfor glade for at vi fra neste skoleår kan utvide Bokslukerprisen til også å gjelde 5. trinn, sier Posselt.

 

 

Invitasjon til skriveopphald i Sverige

$
0
0

Ønskjer du ro til å skriva poesi i vakre omgjevnader i Norrland i Sverige?

Då er kanskje denne invitasjonen svaret:

Det er Region Västernorrland som står som ansvarlig og opphaldet er på fire veker i tidsperioden 1. juni  til 15. september 2018.
Søknadsfrist 11. mai 2018.

Temaet er poesi og plassen er Österåsen, i idylliske omgjevnader i  Sollefteå kommune.

Les meir her: RVL

Søk via dette skjemaet

 

Skriveopphald på Island?

$
0
0

Har du lyst å reisa til Island, nærmare bestemt Reykjavik for å sitja der og skriva? No har du høve til å søkja om eit opphald.

Grunna kanselleringar er den populære gjesteleilegheita i Gunnarshus ledig i perioden 22. mai til 17. juni 2018 og 10. september til 30. september 2018.

Du søker om opphald via denne nettsida: Gunnarshús – the Writers’ House in Reykjavík

Stipend forbeholdt seniorforfattere

$
0
0

I januar 2018 vedtok styret i NBU at midler generert fra Bokhylla øremerkes seniorstipend.

NBU mottar årlig vederlag fra Bokhylla, og kr 150 000,- avsettes til to seniorstipend av kr 75.000,-. Det resterende beløpet fra Bokhylla går inn i den generelle stipendpotten til NBU. Seniorstipendet er etablert som en fast ordning, men størrelsen på stipendet vil kunne påvirkes av størrelsen på vederlaget fra Bokhylla.

Stipendet kan søkes etter fylte 65 år. Søkeren må være en publisert forfatter. NBUs litterære råd innstiller til stipendet. Søkeren må beskrive et konkret bokprosjekt og rådet vil vurdere søknaden etter rådets retningslinjer. Kvaliteter som originalitet og muligheter for gjennomføring vil vektlegges. Stipendet tildeles kandidater basert på prosjektbeskrivelsen. Det skal ikke tas hensyn til om det er flere år siden søkeren sist ga ut en bok.

Søknadsfrist: 15. juni 2018

Fyll ut skjema under eller kontakt administrasjonen.

 

 


Samlagets forfattarar hyllar 150-åringen!

$
0
0

Samlaget fyller 150 år i år, noko som mellom anna blei feira stort og flott på Det Norske Teatret 28. april med både statsministeren, kjendisar og konglege i salen. Men kva seier forfattarane om forlaget sitt?

 Eit knippe med Samlagsforfattarar svarar følgjande spørsmål
(bed om orsak til alle som ikkje blei spurt denne gongen, eller som ikkje rakk å svara før saka kom på nett):

1. På kva måte feirar/markerer du at Samlaget er 150 år i år?
2. Kva betyr Samlaget for deg som forfattar?

Aina Basso

Foto: Tove K. Breistein

1. Eg var så heldig at eg fekk høve til å vere med på 150-årsjubileet til Samlaget på Det Norske Teatret laurdag 28. april, ei storstilt feiring med flott jubileumsframsyning med og av Det Norske Teatret der det blei framført dikt av Jon Fosse, tonesette av Sandra Kolstad, samt dikt av Ragnar Hovland og Einar Økland og dramatiserte utdrag frå bøkene til Brit Bildøen, Jan Roar Leikvoll – og gledeleg og uventa – meg sjølv. I tillegg kom Tonje Glimmerdal frå boka til Maria Parr på besøk og hadde med seg ‘fart og sjølvtillit’, noko som ser ut til å vere det nye slagordet til forlaget. Etterpå heldt statsministeren tale, Odd Norstoga framførte eit par fine samlagshits og så var festen i gang med tapas og dj-ar, m.a. Ragnar Hovland og Finn Tokvam.

2. Mitt første møte med Samlaget var då eg som 17-åring fekk vere med på manusseminaret deira med ei skrinn og umogen diktsamling. Seminaret tende forfattargneisten i meg for fullt, men det skulle likevel ta mange år før eg omsider debuterte som forfattar med ungdomsromanen ‘Ingen må vite’ i 2008. Dei i siste ti åra har eg gitt ut til saman fem bøker på Samlaget og held for tida på med nytt utkast til ein ny roman, som eg håper vil sjå dagens lys til neste år. Samlaget gir ut kvalitetslitteratur i alle sjangrar og gir god og grundig redaktørhandsaming, noko som betyr veldig mykje for meg. Det betyr også mykje at eg kjenner alle som jobbar i forlaget, det er alltid hyggeleg å kome innom på besøk eller på fest og eg føler meg som del av ein fin gjeng, både med dei andre forfattarane som gir ut bøker der og dei som jobbar med å få bøkene våre ut i verda. Eg er stolt over å vere del av eit kvalitetsforlag som har halde koken i heile 150 år og over at forlaget stadig klarer å vinne nye lesarar til den gode nynorsklitteraturen. Hurra for Samlaget og lykke til med dei neste 150!

 

Bente Bratlund

Foto: Vidar Langeland

1. Eg sette meg på toget frå Bergen til Oslo for å vera med på jubileumsfeiringa til Samlaget. Eg er utruleg glad for at vi har eit nynorskforlag. For meg er nynorsken ein viktig del av meg, det er mitt språk. Difor kjennes det viktig for meg at dette forlaget fins. Og så er det kjekt å ha ei lettlest barnebok som er kome ut no i jubileumsåret.

2. Eg har til no hatt 15 barne- og ungdomsbøker på Samlaget, og det har vore viktig for meg. At forlaget satsar så sterkt på lettleste barnebøker, er noko eg frydar meg over. Lettlestbøker har vore nærast eit «kall» for meg. Gode nynorske lettlestbøker er viktig for at dei første lesarane kan bli glade i både å lesa og å bli glad i nynorsk.

Magnhild Bruheim

Foto: Gudmund Moren

1. Fekk dessverre ikkje høve til å bli med på jubileumsfesten, så det blir inga feiring på meg, trur eg.

 

 

2. Samlaget gav meg sjansen til å bli forfattar, da dei godtok første boka mi i 1997. Forlaget har vore ein støttespelar i alle år, og er som ein heim for likesinna.

Laura Djupvik

Foto: Turid Kristensen Vevatne

1. Eg var ikkje på jubileumsfesten. I staden feira eg med å redigere i eitt av to manus som skal bli Samlags-bøker til hausten.

2. Det betyr at eg hadde ein stad å gå med mitt første manus. Eg var aldri tvil om at eg skulle gå til Samlaget, eg som skreiv på nynorsk! Manuset vart gitt ut og sidan har det blitt tre barnebøker, til no. Sidan har eg også hatt gode erfaringar på andre forlag. Men det at eg no er tilbake på Samlaget med heile forfattarskapen, er eg så glad for. I år kjem eg både med vaksen- roman og ei lettles bok for ungdom. Samlaget har plass til heile meg!

Randi Fuglehaug

Foto: Pernille Walvik

1. Eg har vore på Nynorsk lesefest i Valdres og deltok på den flotte festkvelden på Det Norske Teatret på laurdag. Og så gir eg ut to bøker på Samlaget til hausten!

2. Eg har lenge lese og beundra litteraturen Samlaget gir ut for barn og unge, og då eg skulle prøve meg på mi første skjønnlitterære barnebok, begynte eg å skrive nynorsk for første gong på over 15 år. Lite har kjentest meir riktig. Samlaget er dessutan eit forlag fullt av fagleg sterke, inspirerande og hyggelege vestlendingar, så eg føler eg har funne ein ny heim.

Atle Hansen

Foto: Marius Knutsen

 1. Eg var med på eit høglesingsmaraton her på Stord, som var ein del av markeringa, elles markerer eg jubileet med å ha skrive endå ei barnebok for Samlaget. (Ferdig for ein halvtime sidan.)

2. Samlaget er forlaget eg har gitt ut flest bøker på. Dei har handsama meg stort sett fint, eg har fått den motstanden eg treng og den hjelpa eg likar. For det kjære målet mitt, nynorsk, har Samlaget spela ei uvurderleg rolle for alle oss som skriv, les og likar det.

Per Olav Kaldestad

Foto: June Witzøe

 1. Eg ønskjer forlaget generelt til lukke med jubileet, men markerer det ikkje særskilt.

2.  Eg debuterte på Samlaget og gav ut ei lang rekkje bøker der fram til 2010. Det var redaktør Guri Vesaas i forlaget som oppmuntra meg til å skriva for born og unge, og det er eg takksam for.

 

 

Hilde  K. Kvalvaag

Foto: Samlaget

1. Eg hadde dessverre ikkje høve til å vere med på verken jubileumsfest eller den barnelitterære festen. Så eg feirar med å skrive ei god bok nummer 2 i serien om Søsteranarkistane. Den heiter Over.

2. Samlaget betyr alt for meg som forfattar, eg har vore der sidan eg debuterte i 2003. Eg har hatt legendariske redaktørar som Guri Vesaas og Ragnfrid Trohaug og følt meg veldig privilegert. No er eg så enormt heldig å få Brynjulf Jung Tjønn. Han har vore strålande frå dag ein. For meg er enkeltpersonane det viktigaste i mitt forhold til Samlaget.

Ruth Lillegraven

Foto: Paal Audestad

1. Hehe, mi feiring avgrensar seg vel for så vidt til at eg i helga var så heldig å får vere med på den storstilte 150-årsfesten til Samlaget
på Det Norske Teatret – det var veldig stas.

2. Eg byrja jobbe på Samlaget som 22-åring og var der i over seks år. I denne perioden lærte eg utruleg mykje og fekk mange fine vener som
eg framleis har. Dessutan debuterte eg som forfattar – rett nok på Tiden, av naturlege årsaker. Eg er ikkje sikker på om det ville skjedd om ikkje eg hadde jobba på Samlaget og fått dei impulsane eg fekk
gjennom å jobbe der.
Sidan blei eg utfordra av redaktør Ragnfrid Trohaug til å skrive for
barn, noko eg gjorde. Og då ho utfordra meg til å skrive barnedikt,
gjorde eg det. Eg skuldar henne ein stor takk for at eg i dag er
barnebokforfattar. I dag har eg eit strålande samarbeid med Brynjulf
Jung Tjønn, som no er redaktøren min. Samlaget kjennest som ein slags
heim, eller ein slags familie. Eg er stolt av å vere ein del av
forfattarstallen hos denne vitale og livskraftige 150-åringen.

Vegard Markhus

Foto: Bjarte Bjørkum

  1. Mi feiring vart å delta på Samlaget sin barnelitterære fest i april. Festen inneheldt minst to av dei viktigaste bursdagsingrediensane, nemleg pølser i brød og hyggelege folk.

2. Det var Samlaget som foreslo at eg skulle prøve å skrive nokre lettlesbøker til Leseland-serien. Bøkene er betydeleg lettare å lese enn dei var å skrive. Ei svært lærerik erfaring!

 

Lars Mæhle

Foto: Tove K. Breistein

 1. Ja. No var eg ikkje på jubileumsfesten i helga (fordi eg var med sonen min på sjakk-NM for skolelag), så det har eg litt dårleg samvit for spørsmål 1. Men eg feirar med dei i ånda.

2. Eg gir ut bøker på fleire forlag, men Samlaget er det forlaget eg har vore hos lengst, som eg kjenner best og reknar som mitt hovudforlag. Ein av dei mange fine tinga med Samlaget, er at dei er akkurat passe store. Du blir kjent med heile forlaget. Alle menneska i alle ledda når du skal gi ut ei bok. Det er ein herleg gjeng! Dessutan gir det å vere forfattar på Samlaget meg ei sterk kjensle av kva skal eg seie … ein slags udefinerbar, men fin kjensle av geografisk og kulturell identitet. Menneska der er folkelege, og dei har den beste humoren. Dessutan har barne- og ungdomslitteraturen alltid stått høgt oppe på prioritetslista hos Samlaget. Det er derfor det kjem ut så mange prislønte bøker for barn og unge der òg. Gratulerer med dagen!

Maria Parr

Foto: Agnete Brun

 1. Eg har vore på Barnelitterær fest på forlagshuset og elles heia og jubla frå periferien.

2. Samlaget er forlaget mitt. Det var der eg vart teken inn i varmen då eg var ung og usikker, og det er der alle bøkene mine har vorte hjelpte fram av utruleg flinke folk. I tillegg har Samlaget og særleg barnelitteraturen derifrå lagt grunnlaget for mi eiga skriving og mitt eige skriftspråk.

 

Ingelin Røssland

Foto: Lars Myhren Holand

1. Eg feirar med å gi ut bok på Samlaget i år.

2. Då eg skulle gi ut første boka var det berre eit forlag som var aktuelt for meg, og det var Det Norske Samlaget. Sidan har eg gitt ut nokre bøker på andre forlag, men Samlaget vil alltid vera mitt hovudforlag. Eg kjenner meg heime med ein gong eg kjem inn dørene på forlagshuset om det no er eit møte eller ein fest eg skal på (og ja, Samlaget har dei beste festane!) Det kjennest som om alle på forlaget er engasjert i prosjekta mine, og eg går alltid frå møta på Samlaget med eit smil om munnen og ei kjensle av at eg er verdas viktigaste forfattarar som held på med verdas mest fantastiske bokprosjekt. Gratulera Samlaget, eg ser fram til vidare samarbeid.

Tor Arve Røssland

Foto: Samlaget

1.  Eg markerte dagen med flaggheising, grilling og fin vin.

2. Samlaget betyr veldig mykje for meg som forfattar, utan dei hadde eg ikkje vore forfattar i det heile tatt. Eg kom inn under vengene til Guri Vesaas for snart tjue år sidan, og har gitt ut flesteparten av bøkene mine der. Nynorsken og Samlaget vil alltid ha ein plass i hjartet mitt. Saman med dei fine redaktørane eg har jobba saman med. 150 år er ingen alder!

Asbjørn Rydland

Foto: Tove K. Breistein

1 Samlaget er flinke til å feira jubileet sitt, og eg har prøvd å få med meg så mykje som mogleg av dei ulike jubileumsarrangementa. Stor stas å vera med på kjempefest på Det Norske Teatret og feira jubilanten saman med hundrevis av andre venner av forlaget.

 2 Samlaget tok meg imot med opne armar då eg først tok kontakt med dei, og eg har alltid hatt eit godt samarbeid med dei ulike redaktørane eg har jobba med. Eg opplever at folka på Samlaget generelt er stolte av arbeidet sitt innanfor barne- og ungdomslitteratur, og eg er glad for å vera ein del av den satsinga.

Foto: Benedikte Skarvik

Kari Stai
1. Eg var med og feira Samlaget 150 år på den flotte festkvelden førre laurdag på Det Norske Teatret. Og eg er glad for å kome med ny Jakob og Neikob-bok i jubileumsåret. Det er også i år akkurat ti år sidan første Jakob og Neikob-bok, så eg har eit eige minijubileum i det store jubileet.

2. Samlaget betyr svært mykje for meg. Det er eit forlag eg kjenner meg heime i. Alle på huset er botnsolide. Redaktørane, marknad, teknisk guru Erling Vindheim og leiinga er alle drivande dyktige og fine.

Linn T. Sunne

Foto: Tove K. Breistein

 1. Eg markerar at Samlaget er 150 år med å skrive ei bok. Og å vere med på festforstillinga!

2. For meg betyr Samlaget eit godt lag i ryggen! Og ein stolt tradisjon.

 

 

 

Ragnfrid Trohaug.

Foto: Privat

1.Eg feira jubilanten både på barnelitterær festkveld i forlaget og med jubileumskvelden i Det Norske Teateret. Markeringar og fest er viktige; når ein inviterer til ein full teatersal med både kronprinsesse og ordførar i salen, viser forlaget at det har både fart og sjølvtillit.

2. Kva har ikkje Samlaget betydd for meg som menneske? Det var her eg blei forfattar i studietida og seinare forlagsredaktør med ansvaret for barne- og ungdomslitteraturen. Det å få lov til å arbeide ein stad kor barne- og ungdomslitteraturen har ein så sjølvsagt og naturleg plass, har vore ei gåve. Dessutan har det har alltid vore ein høgare himmel over litteraturproduksjonen i Samlaget, og den himmelen heiter motkultur, språk og identitet. Det har gjort skrivinga, redigeringa og forfattarsamtalane uendeleg rik. Det er med takksemd eg tenker på at eg fekk bli vaksen i Samlaget.

Det er ikkje berre forfattarane som set pris på forlaget sitt. Samlaget veit også å setja pris på dei som skriv barne- og ungdomslitteraturen, noko dei halde på med sidan starten. Dette er forlagsdirektør, Edmund Austigard, sine tankar om barne- og ungdomslitteraturen si rolle både på Samlaget, i Noreg og i verda:

Edmund Austigard. Foto: Samlaget

Forfattarane av Norsk Barnelitteraturhistorie (som kom i revidert utgåve på Samlaget nyleg) peikar på at Per Sivle og Rasmus Løland i 1887/88 braut med den moraliserande og religiøse barnelittertauren og skapte den moderne gjennom å gi barna ein eigen fri vilje og barndomen eigenverdi. Dei to fattiggutane vende seg bort frå den borgarlege tilnærminga der dei vaksne skulle vise barna kva som var rett og galt, og let barna sjølv finne det ut. Barnebøker på Samlaget kan lesast inn i denne tradisjonen heilt opp til i dag ved forfattarar som Maria Parr og Ingunn Thon. Faktisk er dette brotet eit underkommunisert faktum. Det var i Noreg ved Sivle og Løland at den moderne barnelitteraturen blei skapt, mange stadar kring om i verda er den framleis ikkje komen lenger enn der den norske var før desse to. Olga Drobot som omset Maria Parr sine bøker til russisk peikar på at den store Parr-suksessen i Russland skuldast nettopp at Parr tek barna på alvor, og at det er eksotisk i eit land der vaksne har monopol på kva som er rett og galt, og der barnelitteratur ofte blir sensurert.

For Samlaget er denne tradisjonen svært viktig. Endå viktigare blir barnebøker fordi forlaget har eit ansvar for at barn som veks opp med nynorsk som opplæringsspråk skal ha tilgang på litteratur på eige språk. Samlaget har i mange tiår satsa sterkt på barnelitteratur. Dei siste åra har forlaget mellom anna bygt opp Leseland – eit lettlestbibliotek – tilgjengeleg digitalt og papir. Barnebokforfattarane står derfor sterkt i Samlaget, og skal gjere det. Det viktigaste vi gjer i jubileumsåret er å sjå framover. Vi arrangerer derfor Nynorsk Lesefest i samarbeid med Noregs Mållag, ein fest der blir skipa til arrangement over heile landet, heile året. Onsdag i førre veka hadde eg gleda av å opna Nasjonalt digitalt lesedøgn på Bolteløkka skule i Oslo. 10 000 elevar på 201 skular frå Mandal til Nordkapp las nynorsk om kapp eit døgn. Så ja, Barnelitteratur og dei som skriv denne litteraturen skal vite at Samlaget har tatt og skal ta denne litteraturen på alvor. Og hugs at det er barnelitteraturen som lærer unge å lese godt, rekrutterer neste generasjon, og kanskje tenner skrivelysta hos ein og annan.

Og dette seier ein av dei som jobbar med barne- og ungdomslitteratur til daglig på Det Norske Samlaget, redaktør Brynjulf Jung Tjønn:

Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Å utgi barne- og ungdomsbøker er noko av det aller viktigaste Samlaget gjer. Vi skal sørgje for at barn og ungdom skal få lese kvalitetsbøker på sitt eige språk, slik at dei kan utvikle det nynorske språket sitt og ikkje minst bli glad i det. Difor må barne- og ungdomslitteraturen på Samlaget vere av høg kvalitet. På same tid er det viktig for oss å finne nye forfattartalent som skriv nynorsk og vidareutvikle desse forfattarskapa. Vi skal ha dei beste forfattarane som skriv for den viktigaste målgruppa.

 

Sak om sjølve festen og bilete finn du på BOK365

 

Jubel for ny åndsverklov!

$
0
0

Både leder, Taran Bjørnstad, og nestleder, Mari Moen Holsve, var tilstede på Stortinget i dag der det omstridt lovforslaget til ny åndsverklov ble forkastet. Samtidig innfører Stortinget en ny tvisteløsning for åndsverk.

En gledens dag – Kunstnernettverket har øvd massivt press – lobbet og jobbet målrettet  for å ivareta kunstnernes interesser og har nådd frem på de aller viktigste punktene – og  er takknemmelighet over innstillingen fra Kultur og fam. Komiteen. Åndsverkloven skal sikre inntekter til kunstnere og opphavsmenn, og er en av våre viktigste kulturlover. Det blir fest og ikke protest!

Taran Bjørnstad

Les hele mer hos NRK

Kulturrådet søker forfattere til samarbeid med ungdom

$
0
0

Neste søknadsfrist på Kulturrådets forsøksordning «Litteraturskaping med barn og unge» er 5. juni og gjelder prosjekter der forfattere og illustratører skaper litteratur med ungdom mellom 12-18 år.

Forfatter og ungdommer i dialog og samarbeid. (Illustrasjon: Anna Fiske)

Les mer og søk hos Kulturrådet

Hvem fikk støtte i første runde?

Sjekk ut her

Ny daglig leder i Leser søker bok

$
0
0

Pressemelding fra Foreningen Les:

Monica Helvig overtar som daglig leder etter Liv Gulbrandsen i foreningens jubileumsår. «Helvig har et sterkt nettverk blant forfattere, i biblioteksektoren, i forlagsbransjen og blant samarbeidsorganisasjonene våre. Hun har virkelig kapasitet til å utvikle Leser søker bok videre!» sier styreleder Øyvind Engh.

Foto: Leser søker bok

Helvig er i dag prosjektleder på Nasjonalbiblioteket, har vært nestleder på Litteraturhuset og har bakgrunn fra Foreningen !les. «Jeg er godt kjent med Leser søker bok etter mine åtte år på Litteraturhuset», sier Monica Helvig. «Etter min mening er dette en av de mest spennende stillingene litteratur-Norge har å by på. Jeg gleder meg til å bli en del av laget og arbeide med å videreføre og utvikle Leser søker bok framover.»

Leser søker bok feirer i år 15-års jubileum, og er en forening som jobber for at alle skal ha tilgang til gode bøker. Studier viser at en av tre voksne sliter med å få med seg innholdet i vanlig tekst. Foreningen støtter forfattere, illustratører, tegneserieskapere og forlag som ønsker å gi ut bøker tilpasset mennesker med ulik leseevne, og samarbeider med alle fylkesbibliotekene i tillegg til 358 folke- og fengselsbibliotek over hele landet. Disse bibliotekene organiserer også leseombudordningen. Leser søker bok har utviklet søketjenesten Boksøk.no, en søketjeneste og bokbase som inneholder lettlest og tilrettelagt litteratur. Leser søker bok mottar offentlig støtte.

«Med Monica Helvig som leder, har foreninga fått en tydelig stemme som kan løfte Leser søker boks kjernesaker i offentligheten. Både jeg og de ansatte er begeistra for å få Helvig med på laget,» sier avtroppende daglig leder Liv Gulbransen, noe styreleder Øyvind Engh istemmer:
«Leser søker bok har med Helvig fått akkurat den lederen foreningen trenger.»

Monica Helvig tiltrer stillingen 1.september.

Åpent skriverom: Formidling

$
0
0

Norsk Barnebokinstitutt informerer:

Ivrige og engasjerte elever som bombarderer forfatteren med intelligente spørsmål. Illustrasjon: Anna Fiske

 

Skal du på skolebesøk med en bok? Har du lyst til å diskutere opplegget ditt og få innspill av kollegaer i et kreativt fellesskap?

 

Skriverommet ved Norsk Barnebokinstitutt inviterer NBU-medlemmer og tidligere forfatterstudenter til åpent skriverom med spesielt fokus på formidling.

Tid & sted:

Mandag 28. mai fra kl 10.00 – kl 15.00, i våre lokaler på Norsk barnebokinstitutt.

Kanskje skal du på forfatterbesøk for første gang, eller kanskje har du lang erfaring, men skal formidle noe nytt.

Vi stiller uansett med snacks, lunsj, grupperom og generell heiing og applaus.

 Påmelding seinest 21. mai til

hilde.hagerup@barnebokinstituttet.no

NBU-seminar: Bok og baller

$
0
0
NBU på Lillehammer:
31.mai,  Cafe Stift, klokken 11.00

Sosiale medier tilrettelegger for spredning av intime historier og private bilder – og det deles generøst. Forskning viser at barn helt ned i niårsalderen eksponeres for porno. Hvordan gjenspeiles disse problemstillingene i litteraturen? Preges den av den «gjennomseksualiserte ungdomskulturen»? Kan bøkene fungere som motvekt til pornografien? Det rapporteres at gutter leser mindre enn jenter – og minst av alle målgrupper. Hvorfor? Oppleves litteraturen relevant for unge gutter? Eventuelt – hvorfor ikke? Hva ønsker de å lese – om noe?

Disse og flere andre spørsmål ønsker vi å belyse og diskutere i seminaret. I første del møter vi forfattere som behandler tematikken: Gro Dahle, Tor Fretheim, Christian Valeur og Jan Tore Noreng. I andre del blir det en paneldebatt med representanter for målgruppen, «helsesista» Tale Maria Krohn Engvik og forfattere.

Debattleder: Taran L. Bjørnstad

Velkommen!

https://www.litteraturfestival.no/shows/bok-og-baller/

NBUs BARNEBOKBAR på Lillehammer

$
0
0

Seks forfattere presenterer barne- og ungdomsbøkene sine, og denne kvelden leser de for nysgjerrige voksne. Hør noe av det beste av nyere litteratur for unge mennesker. En spennende og morsom time med Anders Totland, Synne Sun Løes, Fredrik Høyer, Alice Lima de Faria, Endre Lund Eriksen og Torill Kove. Vert: Magnhild Bruheim.

Tid og sted:

31.05.2018, klokka 18.00 på Cafe Stift, Lillehammer

Les mer her: Norsk Litteraturfestival


Ny åndsverklov vedtatt

Hvem vinner Uprisen?

$
0
0
Pressemelding fra Foreningen !Les:

Nominasjonsjuryen med de nominerte bøkene. (F.v.): Stine Haakenstad, Harestua skole (Oppland), Alba Kibar Andresen, Fagerborg skole (Oslo), Boldizsar Kun, Luster ungdomsskule (Sogn og Fjordane), Alma Wæge Akerlie, Marienlyst skole (Oslo) og Heine Aasgard Tveranger, Sandnes skule (Hordaland). Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Syv juryklasser fra ulike fylker har lest og vurdert de fem nominerte bøkene til Uprisen. Torsdag 31. mai klokken 1300 deles prisen ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Utdelingen ledes av Heidi Marie Vestrheim, og kulturminister Trine Skei Grande (V) vil snakke om ungdomslitteratur og viktigheten av å lese.

I fjor høst skrev ungdomsskoleelever over 1 000 anmeldelser av norske ungdomsromaner utgitt i 2017. Anmeldelsene ble publisert på uprisen.no. Deretter nominerte en jury på fem elever fem titler på bakgrunn av anmeldelsene. Om en uke får vi vite hvilken av de fem nominerte bøkene som juryklassene mener er best. Utdelingen er i Festsalen i Kulturhuset Banken og en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer.

 – Det å være nominert til Uprisen elleve år etter at jeg vant prisen, er utrolig nervepirrende. Er jeg fortsatt god nok, eller må jeg skjerpe meg? Det er en tøff jobb å mentalt forberede seg på å ikke vinne denne gangen, sier forfatter Ingelin Røssland som er nominert for boka, Hevner.

Røssland ble den første vinneren i Uprisens historie da hun i 2007 fikk prisen for boka, Handgranateple. Som forfatter mener hun Uprisen har stor betydning.

 – Det betyr veldig mye å være nominert til Uprisen, fordi det er et signal om at en som forfatter klarer å nå ut til leserne, sier hun.

 Forlagssjef for barn og ungdom i Aschehoug, Sverre Henmo, er også tydelig på betydningen Uprisen har i det litterære miljøet.

– Uprisen gir oppmerksomhet til en sjanger som det er vanskelig å nå ut med. Utdelingen på Lillehammer er et storslått arrangement som viser både for ungdommene, forlagene og ikke minst for de nominerte forfatterne at det de driver med er viktig, og at bøkene betyr noe, sier Henmo.

 – Det at ungdom anmelder bøkene på uprisen.no gir verdifulle tilbakemeldinger til både forfatter og forlag. Noen av anmeldelsene er fantastisk gode. Andre er morsomme. Og atter andre minner meg om hvordan det var å være ungdom, legger han til.

 De nominerte er:
Lydighetsprøven
av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryklassene er:
Raufoss ungdomsskole (Oppland)
Tynset ungdomsskole (Hedmark)
Lyngdal ungdomskole (Vest-Agder)
Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)
Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Bjørnevatn skole (Finnmark)

 

Søker kreative bidrag

$
0
0

Camilla Skogseth Clausen, lingvist og språkkonsulent og nå kulturgründer.

I Bergen pågår det et litterært gründerprosjekt: Utvikling av barnebladet Leseplaneten som skal favne om skjønnlitteratur, sakprosa og tegneseriesjangeren. Hensikten er å fremme leselyst og gode leseopplevelser blant yngre lesere i alderen 6-10 år, og gi dem en mulighet til å utforske variert og nyskapende norsk barnelitteratur på egenhånd. Ikke minst skal det gi både synlighet til og nye muligheter for kreative utøvere.

Et pilotnummer nå i emning og Leseplaneten trenger kreative bidrag!

Ta kontakt med leseplaneten@gmail.com for mer informasjon.

Bak initiativet står Camilla Skogseth Clausen, lingvist og språkkonsulent og nå kulturgründer, som i 2015 begynte å se på muligheten for å skape noe nytt innen formidlingen av norsk barnelitteratur. Prosjektet har støtte fra Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Bergesenstiftelsen og Litteraturhuset i Bergen, og er en del av det kreative gründerfelleskapet Impact Hub Bergen.

Norsk barnebokinstitutt søker ny leder for forfatterutdanningen

$
0
0

Illustrasjonsfoto: StockSnap

 

Stilling ledig: vi søker etter en person med skrivekunstnerisk erfaring til å lede og utvikle vår forfatterutdanning.

Norsk barnebokinstitutt er en privat stiftelse med tilhold på Solli plass i Oslo, i tilknytning til Nasjonalbiblioteket. Budsjettet er på om lag 11 millioner. 11 ansatte utgjør 9,2 årsverk dedikert til forskning, undervisning og formidling.

Norsk barnebokinstitutt har to akkrediterte utdanningsforløp: en skrivekunstutdanning (60 stp) på lavere grads nivå, og en nettbasert videreutdanning av litteraturformidlere (30 stp). Forskningen er knyttet til utdanningsforløpenes behov; skrivekunstnerisk utviklingsarbeid og litteraturformidling. Instituttet drifter også det nordiske Barnelitterært Forskningstidsskrift (BLFT)/Nordic Journal of ChildLit Aesthetics, og formidler kunnskap om barne- og ungdomslitteratur gjennom foredrag og fagartikler, seminarer, websider og sosiale medier.

Les mer om stillingen og hvordan du kan søke hos Norsk Barnebokinstitutt

Bokslukerprisen 2018/2019

$
0
0
Pressemelding fra Foreningen !Les:

Zombier, kattunger, mumier og orkanengler

Det er noen av ingrediensene når Bokslukerprisen blir et tilbud til både 5. og 6. trinn til høsten. Potensielt vil 80 000 elever motta en antologi med utdrag fra ti norske bøker for aldersgruppen 10-12 år utgitt høsten 2017 og våren 2018. Elevene skal lese utdragene og stemme frem de fem beste som utgjør Bokslukerprisens superfinalister. Nå er de ti titlene klare.

 Sammen med administrasjonen i Foreningen !les, har 24 ressursklasser i hele Norge vært sentrale i utvelgelsen. Og de har hatt en vanskelig jobb.

– Det kom ut mange gode bøker for denne aldersgruppen det siste året, og det har blitt en god og variert antologi, sier prosjektleder for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Troels Posselt.

– Vi gleder oss til å sende den til skoler som melder seg på, og høre hva elever på 5. og 6. trinn i hele Norge synes om tekstene, fortsetter han.

Bokslukerprisen 2018/19:


Mumiene våkner. Ankh
av Monika Steinholm og Tonje Clausen (ill.), Pitch 2018


Riddere, hekser og prikkedøden. Kokotopia
av Simon Stranger og Helena Lindholm (ill.), Fontini 2018


Apetryne
av Atle Hansen, Samlaget 2017


Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser
, av Robert Næss, Juritzen 2017


Tårer forandrer ingenting
av Espen Dekko, Gyldendal 2018


Rottefangeren fra Sorø. Estragons historier
av Gaute Heivoll og John Kenn Mortensen (ill.), Vigmostad og Bjørke 2018


Keeperen og havet
av Maria Parr, Samlaget 2017


Anton og andre flokkdyr
av Gudrun Skretting, Aschehoug 2017


Bobla
av Siri Pettersen, Gyldendal 2017


Ingen sover trygt i natt
av Mari Moen Holsve, Cappelen Damm 2017

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på 5. og 6. trinn i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å sette fokus på den gode norske skjønnlitteraturen som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Les mer påwww.bokslukerprisen.no

Viewing all 2898 articles
Browse latest View live