Quantcast
Channel: NBU – Norske barne- og ungdomsbokforfattere
Viewing all 2898 articles
Browse latest View live

Søk arbeidsopphald ved Leveld Kunstnartun

$
0
0

Ønskjer du opphald i desse vakre omgjevnadene? Søknadsfrist 15. februar 2018.

Treng du arbeidsro, eller har du eit samarbeidsprosjekt saman med andre? Leveld Kunstnartun i Ål i Hallingdal lyser ut gratis arbeidsopphald frå 1. august til 31. desember 2018.  Opphald er tiltenkt profesjonelle kunstnarar – biletkunstnarar, forfattarar, musikarar, skodespelarar og kulturarbeidarar mm. Det er eit vilkår at ein har medlemskap i ein fagorganisasjon, eller at ein kan leggje fram tilsvarande fagleg dokumentasjon.
Det er gratis bruk av verkstad og internett. Kunstnarane må sjølv ta med materiale, reiskap, instrument og datamaskin til eige bruk. Opphaldsperioden er normalt 1 månad, men både kortare og lengre opphald kan avtalast.
Det er eit vilkår at kunstnarane under opphaldet formidlar sine prosjekt eller relatert emne lokalt etter nærare avtale.

Sjå full utlysning på www.kunstnartun.no

Send søknaden til leveld.kunstnartun@gmail.com innan 15.februar 2018.
Søknaden må innehalde: Personlege data: Namn, adresse, mobilnummer, epost-adresse, fødselsår, ev. webside, facebookside, fagleg medlemskap. Informasjon om deg sjølv som kunstnar, forfattar mv. og kunstnarisk produksjon, CV. Vis gjerne til foto, video, lydfiler, ref. til publikasjonar, verk. Prosjektbeskrivelsen for arbeidet under opphaldet blir vektlagt ved utveljinga. Grunngje ønsket om stipendopphald i Leveld Kunstnartun. Oppgje ønske om tidspunkt og lengde for opphald. Ver snill å skriv om du er innstilt på å bu saman med andre kunstnarar i Lærarbustaden. Av omsyn til fleirbruk kan brukarar av tunet ikkje ha med kjæledyr.

Søknadsfrist for opphald våren 2019 vil vere 1.september 2018.


Foreningen !Les har kåra årets anmelder på Uprisen

$
0
0
Pressemelding fra Foreningen !Les

Uprisen: Årets anmelder er uredd og begeistret

Foreningen !les kårer Årets anmelder i Uprisen – årets ungdomsbok. Vinneren er Laila Løvheim Hakkam ved Grim skole i Kristiansand.

Laila Løvheim Hakkam (Fremme i midten). Årets anmelder på uprisen.no. Foto: Marie Louise Olsen.

I Uprisen skriver ungdomsskoleelever anmeldelser av alle norske ungdomsbøker utgitt inneværende år. Anmeldelsene blir publisert på uprisen.no og danner grunnlaget for nominasjoner til prisen. Tidligere denne uka ble Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal), Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug), Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke), Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge) og Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou) nominert til Uprisen.

 

I løpet av høsten 2017 publiserte ungdom over 1000 anmeldelser på uprisen.no. Laila Løvheim Hakkam skrev 18 anmeldelser fra august til desember 2017, og prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken, er imponert over ferdighetene til Årets anmelder.

 

– Laila er en uredd og kritisk, men også en begeistret anmelder. Hun skriver relativt korte og poengterte anmeldelser av bøkene. Vi er imponert over innsatsen og kvaliteten på anmeldelsene hennes, sier Bakken.

Dei nominerte til Trollkrittet

$
0
0

Trollkrittet er NBUs debutantpris. Prisen er eit diplom og 25.000 kroner. Trollkrittet blei delt ut første gong i 2011 for bokkåret 2010.

Dei nominerte debutantane er:

Camilla Sandmo: «Kan vi bare late som» – Vigmostad & Bjørke

Linda Klakken: «Dumme, dumme hjarte» – Samlaget

Magnhild Winsnes: «Hysj» – Aschehoug

Espen Dekko (ill: Mari Kanstad Johnsen): «P+E» – Magikon forlag

Prisen blir delt ut under NBU sitt årsmøte 14. april 2018.

Et nytt fantastisk hjelpemiddel til forfattere – og alle andre

$
0
0
Av: Taran L. Bjørnstad

Ordmos. Illustrasjon: NBU

Det Norske Akademis ordbok (NAOB) blir offisielt lansert i dag. Det er en nasjonal begivenhet – og et kjempeløft for det norske språk. Knut Olav Åmås omtaler det (Aftenposten i dag) som det største og viktigste som skjer i norsk kulturliv i 2018!  En svær, ny norsk ordbok er ferdig! Tilgjengelig på nett. Uten reklame. Det norske bokmålet får sitt nasjonale ordboksverk i storformat, på linje med Oxford English Dictionary for engelsk, og Svenska Akadimiens ordbok for svensk og Norsk ordbok for nynorsk og norske dialekter.

Det Norske Akademi for språk og litteratur skriver:

NAOB er et moderne, digitalt oppslagsverk som blir fritt tilgjengelig for alle. Verket er en storstilt beskrivelse av bokmålet og riksmålet fra tidlig 1800-tall frem til i dag, med over 200 000 oppslagsord og mer enn 300 000 sitater, som viser hvordan språket er brukt i aviser og tidsskrifter, på nettsteder og ikke minst i norsk litteratur – fra Henrik Wergeland og Amalie Skram til Herbjørg Wassmo og Karl Ove Knausgård.

NAOB prosjektet er finansiert av Kulturdepartementet og private sponsorer (ca 80 millioner kroner av staten og ca 20 millioner kroner fra en rekke allmennyttige stiftelser).

Dette er spennende og morsomt, og selvfølgelig nyttig. Lett å bruke! Prøvde «sjpa» og fikk dette:

sjpa

sjpa

adjektiv

BØYNINGubøyelig

UTTALE[ʃpa:]

VARIANTschpa

ETYMOLOGI

fra berbisk, grunnbetydning ‘bra’

BETYDNING OG BRUK

slang

bra

; pen

; kul

; tert

SITATER

  • sjpa, svarer jeg og føler meg nokså kul. Døø, sjpa er helt ut, svares det da

(Aftenposten 27.08.2005/3/6)

  • «schpaa», «å lø», «wolla», «sjamener», «sjof», «bror», «avor» og «sjmø» [høres ofte] i korridorene på Gran skole i Oslo

(Dagsavisen 16.06.2009/6)

Prøv selv på: www.naob.no

 

Ny NBU-medlem: Stina Langlo Ørdal

$
0
0

Foto: Bjørn Tumyr

Navn: Stina Langlo Ørdal

Alder: 43

Debutbok: Princess Aasta

 

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Jeg har alltid vært veldig opptatt av bildebøker; jeg har nok aldri sluttet å lese bildebøker. Mest fordi jeg var opptatt av tegningene og veldig opptatt av ulike måter å tegne på.

Etter hvert leste jeg andre bøker også, og hvis boka fenget, så ble jeg hekta og måtte jeg lese alt med en gang.

Jeg husker også at det var fint å komme hjem fra skolen for å finne mammas bokklubbpakke i postkassen. Hvis boka var spennende kunne jeg bare bli sittende å lese til boka var utlest.

 

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Jeg tenkte ikke på å bli forfatter – jeg var innom tanken på å bli journalist på et tidspunkt, men jeg skulle bli tegner, og det ble jeg.

Jeg er utdannet illustratør, og da jeg studerte var drømmen min å få illustrere barnebøker. Drømmen min ble realisert allerede på universitetet da jeg lagde Prinsesse Aasta. Det startet som et bildebokprosjekt i 2. året på universitetet. Bokideen min ble presentert for Bloomsbury, og de ville gi den ut. Det var stas og jeg fikk tro på at jeg også kunne skrive.

 

– Hvorfor skriver du for barn og/eller ungdom?

Jeg tok ingen aktive valg i forhold til å hvem jeg ville skrive for, det ble sånn – en konsekvens av at jeg ville illustrere bildebøker kanskje.

Jeg opplever en stor frihet når jeg illustrerer og skriver for barn.

Da jobber jeg med temaer jeg vil utforske, illustrativt og tekstlig. Jeg finner også mye inspirasjon i barn, måten de betrakter verden på og hvordan de forholder seg til hverandre og voksenverdenen, og ikke minst hvordan de tegner.

 

– Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom forfatterskapet ditt?

Ikke som jeg har tenkt over. Kanskje mennesker, følelser og relasjoner er en slags rød tråd?

 

– Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Jeg er opptatt av rytme, stemninger, kontraster, og at det skal være godt å lese høyt. Og jeg er opptatt av å lage bøker som gir rom for undring og som kan være utgangspunkt for gode samtaler mellom barn og voksne.

 

– Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?

Jeg liker å være med familien min, kanskje helst på hytta eller på tur- et eller annet sted. Og jeg er veldig glad i å bade i sjøen om sommeren!

 

– Hvilke forventninger har du til NBU?

Mitt inntrykk er at NBU er en aktiv organisasjon, et faglig fellesskap der det er hyggelig å være. Jeg er glad for at jeg kan få være en del av NBU-fellesskapet og gleder meg til å bli bedre kjent med organisasjonen og medlemmene.

 

Påmelding til årsmøte 2018

$
0
0

Illustrert av Jill Moursund

14. – 15. april 2018

Møtestart lørdag 14. april klokka 11.00

DAGSORDEN

  1. Velkomstord v/leder
  2. Konstituering av årsmøtet
  3. Årsmelding for NBU 2017
  4. Årsmelding for Norsk Forfatter- og Oversetterfond 2017
  5. Regnskap 2017
  6. Innkomne forslag
  7. Strategi 2018
  8. Forslag til budsjett for 2018
  9. Valg

       

 Kl. 19.30 Middag og utdeling av ”Trollkrittet”, NBUs debutantpris

 

 

                Årsmøteseminaret 15. april

Informasjon om seminaret kommer senere.

                       

For reiseutgifter over kr. 4000,-, må det tas kontakt med NBUs administrasjon i forkant for godkjenning.

NB: Utgifter til drosje eller kjøring i egen bil blir refundert bare dersom det er avtalt med NBU-kontoret på forhånd.

Det vil bli bestilt buss som går fra Oslo S kl. 10.15 på lørdag, retur fra Leangkollen kl. 14.00 søndag.

 

Årsmøteavgift kr. 400,- betales til bankkonto 6019 05 36974 innen fredag 23.mars

Merk betalingen med årsmøteavgift og navnet ditt.

Bindende påmelding for medlemmer i NBU innen torsdag 22. mars:

 

 

Ny NBU-medlem: Sidsel Jøranlid

$
0
0

Foto: André Løyning

Navn: Sidsel Jøranlid

Alder: 47

Debutbok: Bettina brudepike, Cappelen Damm 2016

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Bøker har alltid betydd mye for meg. Som barn fikk jeg hver kveld en stor stabel med bildebøker på sengen, som jeg kunne bla i før jeg sovnet. Det husker jeg som en veldig fin stund, og uansett hvor sent det var måtte jeg se litt i en bok før jeg slukket lyset. Da jeg begynte å lese selv, ble det ofte mange sene kvelder med bøker som var så spennende at det ikke var mulig å legge dem fra seg… Det var nok i disse stundene at drømmen om å bli forfatter og en gang skrive en egen bok, tok form. Jeg var heldig og hadde en stor bokhylle med mange bøker, og i flere år var jeg dessuten medlem av Bokklubbens barn. Da jeg ble litt eldre og kunne lese selv ble jeg en fast gjest på skolebiblioteket. Venninnen min og jeg var innom flere ganger i uken for å låne bøker. Jeg husker vi fikk mange gode tips av de flinke bibliotekarene, før vi slepte oss hjem med tunge sekker. Vi var også fire venninner som hadde lesesirkel og som lånte bøker av hverandre og kom med anbefalinger om hva vi mente de andre burde lese.

 

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Jeg har vært glad i bøker så lenge jeg kan huske. Det å forsvinne inn i bøkenes magiske verden som barn var så spennende at det kunne konkurrere med både fritidsaktiviteter og gode venner. Men jeg ville selvsagt ikke ha unnvært noen av delene! Jeg husker jeg ofte tenkte at det å skrive en egen bok som kunne stå i bokhyllen eller til og med lånes ut på et bibliotek, måtte være noe av det morsomste man kunne gjøre her i livet.

 

– Hvorfor skriver du for barn og/eller ungdom?

– Jeg har alltid vært opptatt av barne- og ungdomslitteratur og har lest mye, både av eldre og nyere litteratur. Da jeg fikk min første ekstrajobb som 15-åring var det i en barnebokavdeling. Det var en fantastisk jobb som jeg hadde i flere år. I denne perioden tenkte jeg ofte på hvor gøy det måtte være om jeg en dag klarte å skrive en barnebok. Da jeg fikk barn leste jeg mye for dem, og det var egentlig en tilfeldighet som gjorde at jeg fikk idéen til den første boken min. Datteren min skulle være brudepike og jeg prøvde å finne en bok til henne som handlet om nettopp dette. Det fant jeg ikke og så fikk jeg lyst til å prøve å skrive historien selv. Med tre barn som i dag er 10, 13 og 15 år har jeg hatt mye spennende «råstoff» å ta av de siste årene, så sånn sett er det kanskje ikke så unaturlig at det har blitt flere bøker for nettopp denne målgruppen. Men siden jeg selv var så glad i bøker som barn synes jeg det er veldig fint å skrive for nettopp denne gruppen.

 

– Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom forfatterskapet ditt?

I de tre bøkene om Bettina, og også i den nyeste boken min, Skituren, handler det mye om relasjoner mellom mennesker. Om det som kan være både utfordrende, men også morsomt og fint, når vi er sammen med andre. Og om vennskap som kan være både vanskelig, men også så veldig, veldig fint.

 

– Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Jeg håper jeg klarer å skrive historier som engasjerer eller treffer leserne på en eller annen måte. Kanskje kan de kjenne seg igjen i handlingen, eller i en av karakterene? Og kanskje kan de finne trøst eller hjelp i historien hvis det er noe de selv synes er vanskelig? Men det viktigste er at de som leser bøkene mine får en god leseropplevelse og at de kanskje får lyst til å lese mer.

 

– Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?

Da liker jeg å være sammen med familien min, eller treffe venner. Og så er jeg veldig glad i å sykle og gå på ski. Jeg leser mye og så trives jeg veldig godt på kjøkkenet en helt vanlig hverdag, når jeg kan bake eller lage god mat.

 

– Hvilke forventninger har du til NBU?

Det virker som NBU er en aktiv forening som gjør veldig mye fint for medlemmene sine, både faglig og sosialt. Og så er det jo så mange hyggelige folk her! Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med både foreningen og de andre medlemmene!

 

Premiere for NBUs lesesirkel

$
0
0

Illustrasjonsfoto: Ingelin Røssland

Tirsdag 10.april kl.19.00, er det premiere-dag for NBUs nye lesesirkel! Vi er et knippe engasjerte BU-lesere som setter i gang. 
Vi har ambisjoner om 4 møter ila 2018. (2 på våren og 2 på høsten.) På det første møtet vil vi samtale om form og innhold på møtene.
Møtene vil være åpne for alle NBU-ere å delta på, men vi ønsker påmelding 1 uke i forkant.
I etterkant av hvert møte, vil vi informere om hvilken bok som det skal samtales om neste gang.
Møtene vil holdes i NBUs lokaler i Rådhusgata 7.
Kontaktpersoner:
Synne Sun Løes Synnesun(@)gmail.com og Karin Kinge Lindboe Karin.kinge.lindboe(@)gmail.com.
Ta bort () rundt @ når du skal bruke e-postadressa.

Litteraturen er menneskebyggende

$
0
0

Nestleder i NBU, Mari Moen Holsve, på Nasjonalt innspillsmøte om ny kulturmelding.

Følgende innspill fra NBU ble presentert av nestleder, Mari Moen Holsve, på nasjonalt innspillsmøte om ny kulturmelding i dag, fredag 2. februar:

De beste bøkene – til de viktigste leserne

Dette er NBUs visjon. Og det er en visjon å strekke seg etter. Men dette krever stor kunstnerisk innsats. Og det kreves politisk vilje.

Første ledd i visjonen – de beste bøkene. Dette handler om skrivekunstnerne og illustratørene som skal lage relevante fortellinger, de som overleverer kulturen vår og språket vårt til de neste generasjonene. I et lite språkområde er dette ingen garanti. Det kreves bredde og mangfold i litteraturen. Vi trenger ordninger som tilrettelegger for dette – og de ordningene finnes i dag.

Men de må vernes om, og de må forbedres. Stipendordninger som gir tid og mulighet til å skape. Fastprisordninger som gjør kunstnerøkonomien mer forutsigbar. Grunnlaget for normalkontraktene. Innkjøpsordninger til bibliotek – biblioteksvederlaget og kopieringsvederlaget – som er grunnlaget for kunstnerforeninger som vår. Dette er basert på en kollektiv tankegang. For at den beste litteraturen skal få komme frem – både den som leses av mange, og den som leses av få. Det er noe grunnleggende sosialt i dette. Vi ber om at dere verner om det.

Kunstnerøkonomien avstemmes med prisstigning og lønnsvekst ellers i samfunnet. Dette er nødvendig for at noen skal kunne skrive bøkene med de menneskebyggende fortellingene. Bøkene som skaper lesekompetanse og muligheter for å klare seg akademisk i framtidens samfunn. Menneskebyggende; kjenn på det ordet. Det er det litteraturen er.

Så, til andre halvdel av NBUs visjon: de viktigste leserne.

Dette er snakk om barna. De unge, som skal rustes til å klare seg i verden. Litteraturen byr på empati og gjenkjennelse. Det er en unik læring. Det er en nødvendig læring i samfunnet. Men den må tilegnes. Den kommer ikke av seg selv. Barn og unge må møte litteraturen – mer enn noen gang er bibliotekene og skolebibliotekene avgjørende. Alle barn og unge bør ha samme rett og samme mulighet til å møte litteraturen, uansatt hvor de kommer fra. Uansett hvor de bor. Uansett hva mor og far gjør – eller ikke gjør. Uansett i hvilken form fortellingene kommer – i bok eller på skjerm, brett, eller telefon. Uansett hvordan verden ser ut om 10–20–30 år, så vil evnen til å tilegne seg tekst være avgjørende. Lesekoden er elementær i et demokrati.

I en kulturmelding for fremtiden bør en ny lov om skolebibliotek stå helt øverst!

De beste bøkene til de viktigste leserne. Vi håper vi får en kulturpolitikk som vil strekke seg etter den visjonen.

 

 

Bokåret 2017 ved rådsleiaren i NBU

$
0
0

2017 er over, og NBUs Litterære råd har oppsummert. Rådsleiar, Tor Arve Røssland, intervjuer seg sjølv.

Tor Arve Røssland, leiar av det litterære råd i NBU

–  Ser du nokon klar tendens når det gjeld barne- og ungdomsbøkene i 2017?

 Som vanleg er det vanskeleg å sjå klare tendensar som overskuggar dei andre. Vi hadde ein jamn og fin straum både av ungdomsbøker, og bøker for mindre barn. Kanskje ikkje så frykteleg mange bøker for dei midt i mellom, men akkurat dette er ikkje ein ny tendens. Vi treng fleire som skriv for mellomtrinnet.

 

Det er kanskje litt mindre fantasy og dystopiar enn før, og meir realisme. Med unntak av at Asbjørn Rydland vann Uprisen med Vegandi – Galderstjerna. Men dei nominerte til årets Upris viser oss ei liste dominert av realisme. I tillegg såg vi opptil fleire bøker om flyktningkrisa. Som biletboka Papelina av Randi Fuglehaug og Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen av Bjørn Sortland. Dette trur eg det kan kome meir av.

–  Korleis står det til med debutantane?

I 2016 dominerte Aschehoug debutantlista fullstendig, og dei var sterke i 2017 også. Men det var ei litt sunnare spreiing på dei store forlaga, kanskje med unntak av Gyldendal som berre hadde ei debutbok for barn og unge i fjor.

Cappelen Damm hadde sju debutantar spreidd ut over alle aldersgrupper. Aschehoug kom med fem, deriblant Manghild Winsnes sin nydelege grafiske roman Hysj, som vi i rådet likte så godt at vi nominerte den til Trollkrittet.

Og Samlaget slo til med 3.5 debutbøker.

– 3.5 debutbøker? Korleis går det an?

Hilde Kvalvaag og Sturla Bang skreiv boka Under saman, og Bang er debutant, medan Kvalvaag er både prisbelønt og erfaren. Spennande med slike samarbeidsprosjekt.

–  Men tilbake til debutantane. Kven andre er nominert til Trollkrittet for 2017?

 I år hadde vi mange ekstremt gode kandidatar, og i tillegg til allereie nemnte Hysj, så er Camilla Sandmo nominert med Kan vi bare late som på Vigmostad & Bjørke. Linda Klakken med Dumme, dumme hjarte, på Det norske samlaget. Og Espen Dekko med P+E på Magikon; denne er illustrert av Mari Kanstad Johnsen. Ei fin spreiing både i sjanger og uttrykk. Og det er alltid spennande å lese debutantar, og diskusjonen rundt desse er noko av det kjekkaste med å sitje i rådet.

–  Her er det to bøker som tar opp tema homofili. Var det mange bøker som gjorde det i 2017?

 Ikkje overveldande mange. Ikkje mange nok til at det var ein dominerande trend. Men at to debutantar skriv om homofili er med på å normalisere det i barne- og ungdomslitteraturen, noko som er bra for den oppvoksande generasjonen. At nokon kan skrive så fint om eit så viktig tema er rett og slett hjartevarmande.

 – Korleis står det til med humoren i fjorårets barnebøker?

 Litt som før, eigentleg. Ein del morosame seriar har vi jo. Få enkeltståande titlar, med eit herleg unntak frå Arnfinn Kolerud med boka Snillionen. Det er sjeldan eg gapskrattar av ei bok, men Kolerud har ein heilt særeigen stil som treff midt i lattermusklane. I tillegg har den eit fint bodskap, utan å moralisere. Det er ikkje så lett å få til.

–  Er det nokon som tør å ta opp skikkeleg vanskelege tema?

 Ja, så absolutt. Anders Totland tok opp overgrep i ungdomsboka Så lenge ingen ser oss. Og tidlegare leiar for NBU, Bjørn Ingvaldsen kom med den særs sterke boka Lydighetsprøven, som omhandlar vald mot barn. 2017 var verkeleg Ingvaldsens år, med nominasjon til Nordisk råds barnelitteraturpris for Far din, og at Lydighetsprøven er nominert til både Bokslukerprisen og Uprisen. Det er litt av ein prestasjon.

Sidan eg no skal ut av rådet vil eg tillate meg sjølv om nemne ei bok eg har skrive sjølv. Dronen, som tar opp radikalisering, om ein fjorten år gamal gut som blir lokka inn i eit nasjonalistisk miljø.

Elles er det ein del bøker der barn og ungdom har ymse diagnosar, eller kanskje meir vanleg at dei har venner eller familiemedlemmer med diagnosar, og at dette blir problematisert. Kanskje det hadde vore fint med ei bok der desse barna blir framstilt som meir enn diagnosen sin?

–  Korleis står det til med salet av norske barnebøker?

 Det er som vanleg dei utanlandske seriane som dominerer bokhandlarane, så her har innkjøps- og salssjefar framleis ein lang veg å gå for å profilere norske bøker i butikkane. Men norske seriar gjer det også bra. Jørn Lier Horst knuser sine eigne rekordar med Detektiv byrå nr 2 og Clue-serien. Og ein annan ein gledeleg nyheit midt opp dette var at Bjørn F. Rørvik og illustratør Gro Moursund si biletbok Bukkene Bruse begynner på skolen faktisk var den nest mest selde boka i Noreg i 2017. Uavhengig av sjanger og aldersgruppe! Rett bak Jo Nesbø. Det må vere lov å skryte litt av slikt, sjølv om Rørvik også sit i rådet.

 – Kva tenkjer du om situasjonen for barne- og ungdomsbøker?

 Ein ting vi har ofte diskutert i Det litterære rådet er den generelle kvaliteten på bøkene. Og ofte ser vi at ei rekkje bøker ikkje får ei like grundig redaksjonell behandling som andre. Dette kan like gjerne vere bøker av kjende og suksessfulle forfattarar, som ein ukjend debutant. Det virkar som om enkelte bøker og forfattarskap er laga for å selje i store kvantum, og dermed ikkje får den same redaksjonelle kvalitetskontrollen som andre bøker. Om dette er fordi bøkene «berre» skal seljast til barn, veit eg ikkje, men det er vanskeleg å oversjå noko slikt, når ein sit og les alt som kjem ut i mange år i strekk. Men heldigvis kjem det ut mange gjennomarbeide, solide og kunstnarisk sterke bøker for både barn og ungdom i dette landet. Både som seriar og enkeltståande titlar.

–  Har sjølvpubliseringa klart å etablere seg?

 Tja, det har vel ikkje vore veldig mange suksessar, verken økonomisk eller kunstnarisk, og det er heller ikkje slik at vi automatisk les alt som kjem ut på sjølvpubliserte forlag. Hovudsakleg fordi vi aldri får bøkene tilsendt. Men det har likevel vore ein del som har søkt medlemsskap dei siste åra som har gitt ut bøker på eiga rekning. Her er det mykje rart å lese. Dei aller fleste forfattarar treng å samarbeide med ein profesjonell redaktør for å få det meste ut av tekstane sine. Men som sagt, det er slett ikkje alle bøker frå dei store forlaga som er like gjennomarbeida heller. Eg ser ikkje bort frå at det kan kome flotte bøker frå dei mange bittesmå forlaga i framtida.

–  Kva trur du om 2018? Kva håpar du på?

 Eg håper at fleire forfattarar kan klare å leve av kunsten sin, og forlaga våger å tenkje enno breiare. Og at vi får fleire arbeidsstipend til forfattarar av bøker for barn og unge. Reint litterært så er det kjekt å bli overraska av noko ein ikkje har gått rundt å venta på.

Vi må verne om innkjøpsordninga og kunstnarstipenda. To viktige faktorar som vi aldri bør ta for gitt, plutseleg ein dag er dei borte.

Tor Arve Røssland

Leiar, det litterære råd

 

 

Ny NBU-medlem: Hilde Matre Larsen

$
0
0

Foto: Cappelen Damm

Navn: Hilde Matre Larsen
Alder: 42
Debutbok: Sjørøver-Jenny og de to brødrene Buse (Barnebok, Figenschou, 2014)

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Nesten for mye. I perioder, både i oppveksten og senere, har jeg nesten lest meg bort. Tror jeg alltid har vært litt sånn lille Jill.

Jeg var barn i et berg av bøker og tegneserier. Ble lest mye for, og leste mye selv. Startet bibliotek med venninne i andre klasse, med lånelapper og greier. Lå med lommelykt under dynen og leste Donald og var livredd for dusteskurkene i B-gjengen. Dustete skurker er jo så uberegnelige. De klikker i vinkel for et godt ord, og eier ikke konsekvensforståelse.

Lese selv er lysende. Oppsøke noe annet, oppdage alt det andre. Du kan si at jeg alltid har hatt en indre utferdstrang, selv om jeg ytre sett knapt beveger jeg meg utenfor bydelen min.

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Fordi bøker.

– Hvorfor skriver du for barn?

Barn er de viktigste. Det er spennende å skrive for dem. Jeg har to små barn, så det har vært kort vei til researchmaterialet i det siste. Researchen hopper opp i sengen til meg i grisotta og er helt in medias res.

De bøkene jeg leste som barn og ungdom er med meg overalt, alltid. Ingen bøker jeg har lest som voksen sitter så sterkt som for eksempel Alice i eventyrland, Brødrene Løvehjerte og I huttetuenes land.

Har også studert barne- og ungdomslitteratur, og jobbet på kritiker-, redaktør- og oversettersiden av barne- og ungdomslitteraturen, i tillegg til å være barnebokforfatter selv. Men hvis jeg skal være ærlig, ble det bare sånn. I hvert fall i starten. Så ville jeg at det skulle være sånn.

– Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom forfatterskapet ditt?

Jeg liker å snu på ting. Når jeg ser på de bøkene jeg har skrevet hittil, tror jeg at jeg kan si at fellesnevneren er opp-ned eller inn-ut. Eller baklengs. Eller motsatt. Hulter til bulter.

Og så synes jeg det er artig med gøy humor, og har lyst til å få barn (og voksne) til å le og tenke. I den rekkefølgen.

– Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Virkeligheten. Virkeligheten later som den er ryddig og rettlinjet, når det meste egentlig bare er rot og kaos rett under overflaten. (Sånn er jeg også. Har brettekanter på sokkene mine, men inni kokelikoker det.)

Jeg tenker veldig mye på målgruppe når jeg skriver, og vil gjerne at bøkene mine skal kommunisere med barn, ta dem på alvor. Forsøke å la dem forstå litt, lure på litt, strekke seg litt, men ikke legge listen så høyt at de ikke når opp.

Med småbarnsbøker er det alltid en voksen leser med på lasset, og jeg vil gjerne at voksenleseren ikke skal dø inni seg av å måtte lese en bok ørti millioner ganger. Derfor er det viktig for meg å kommunisere forskjellige ting på forskjellige nivåer.

– Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?

Kose og sose.

Leke, lese, loke.

Sove og spise.

Gå, sykle, svømme.

Snakke.

– Hvilke forventninger har du til NBU?

Jeg er glad for å tilhøre et engasjert og engasjerende kollegium, og ser frem til å bli bedre kjent med både organisasjonen og dens medlemmer.

NBU er en organisasjon som ivaretar barne- og ungdomsbokforfatteres interesser og rettigheter, og står opp for verdens viktigste bøker. Alt jeg forventer, er at dere fortsetter med det. Og det har jeg lyst til å være med på.

Avkortning av royalty 2014

$
0
0

Illustrasjon: Anna Fiske

NBU har blitt oppmerksom på at et forlag har misforstått kulturrådets ordning i 2014 ved at de avkortet forfatterens royaltyutbetaling for innkjøpte bøker til Kulturrådet.

Av budsjetthensyn det året hadde utbetalinger til forlagene ulike grader av avkortning. I praksis vill det si at forlagene for et antall bøker kun fikk 70% av normal betaling fra Kulturrådet. Kulturrådet har bekreftet at det ikke var anledning for forlag å avkorte forfatterens royalty for innkjøpte bøker. NBU har tatt dette opp med det aktuelle forlaget og håper å løse saken. Dersom andre forfattere har opplevd det samme (fått avkortet sin royaltyutbetaling fra innkjøpte bøker til kulturrådet i 2014) ber vi dem ta kontakt med oss.

De nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt 2017

$
0
0

PRESSEMELDING FRA NBI:

For bokåret 2017 er til sammen 25 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere
nominert innenfor sju priskategorier:  Litteraturprisen, Bildebokprisen, FagbokprisenIllustrasjonsprisen, Debutantprisen, Oversetterprisen og Tegneserieprisen.

Illustrasjon: Jill Moursund

Prisutdelingen ved statssekretær Frida Blomgren
finner sted
torsdag 8. mars 2018 kl. 13.00
i Nasjonalbibliotekets Store auditorium,
Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass), Oslo.

De nominerte:

Litteraturprisen:

Bjørn Ingvaldsen: Lydighetsprøven. En tenkt fortelling om et barn, Gyldendal

Marit O. Kaldhol: Z for sorry, Samlaget

Arnfinn Kolerud: Snillionen, Cappelen Damm

Bildebokprisen:

Mari Kanstad Johnsen: ABC, Gyldendal

Alice Lima de Faria: Fuglefesten, Cappelen Damm

Kaia Dahle Nyhus: En dag drar mamma, Cappelen Damm

Fagbokprisen:

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour, Nancy Herz: Skamløs, Gyldendal

Magnus Holm og Rune Markhus (ill.): Googolplex. Verdens største tall? Gyldendal

Mariann Youmans: Følelser til å bli sprø av, Gyldendal

Illustrasjonsprisen:

Sissel Horndal for illustrasjonene til June Sommer Strask: Gjøkungen Filius, Idut forlag

Sigbjørn Lilleeng for illustrasjonene til Erna Osland: Bestem deg Tony T, bestem deg! Samlaget

Iben Sandemose for illustrasjonene til Eva Jensen: Kom si, kom sa, Aschehoug

Debutantprisen:

Ingvild Boberg og Helene Brox (ill.): Tre er en for mye, Gyldendal

Ingunn Thon: Ollis, Samlaget

Magnhild Winsnes: Hysj, Aschehoug

 Oversetterprisen:

Line Almhjell for oversettelsen fra svensk av Jessica Schiefauer: Guttene, Gyldendal

Brit Bildøen for oversettelsen fra dansk av Mette Eike Neerlin: Hest, hest, tiger, tiger, Samlaget

Vibeke Saugestad for oversettelsen fra amerikansk-engelsk av Angie Thomas: The Hate U Give, Gyldendal

Tegneserieprisen:

Thomas Falla Eriksen: Den fjerde veggen, Jippi forlag

Lars Fiske: Grosz. Berlin – New York, No Comprendo Press

Ida Eva Neverdahl: I’m a girl, it’s fantastic, Jippi forlag

 

Les alle begrunnelser på NBI (Norsk Barnebokinstitutt).

 

 

Ny NBU-medlem: Ingrid Ovedie Volden

$
0
0

Foto: Oddbjørn Steffensen/Aschehoug

Navn: Ingrid Ovedie Volden

Alder: 36

Debutbok: «Alt som teller» (2016)

 

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Bøker har alltid vært et fristed for meg. Jeg leste og skrev tidlig, og i bokhylla utforsket jeg alt fra Donald-pockets til Nordahl Griegs mellomkrigsdikt. Jeg ble nok likevel ikke oppfattet som en typisk lesehest, da jeg satt lite i ro og drev med det meste av idrett (fotball, langrenn, skøyter, friidrett, terrengløp og dans). Som for mange andre var litteraturen et litt hemmelig rom, jeg leste og skrev når jeg var alene.

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Jeg tror det er fordi dette «hemmelige» rommet bare ble større. I alt jeg har drevet med, har skriving vært sentralt. På én måte har jeg nok alltid visst at jeg skulle skrive bøker. Jeg har bare ikke alltid hatt motet som skal til for å gjøre det.

– Hvorfor skriver du for barn og/eller ungdom? 

Det betyr utrolig mye for meg å få innpass i unge menneskers fantasi og livsverden. Når jeg skriver for barn og unge får jeg brukt deler av meg selv som jeg tror er essensielle i all skriving, også for voksne. I årene fra jeg var 12 til jeg var 14 skjedde det en del omveltninger i livet mitt, og jeg har lurt på om det er noe av grunnen til at jeg har skrevet bøker for akkurat denne målgruppa. I alle fall har jeg tatt med meg mye energi, og ikke minst følelser, fra denne overgangstida inn i bøkene mine.

– Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom forfatterskapet din?

Jeg tror nok annerledeshet er en fellesnevner. Karakterene mine er litt snåle, men de viser samtidig at det som av andre blir definert som særheter eller svakheter, kan være en styrke og spille en avgjørende rolle i eget og andres liv. Det synes jeg er viktig å formidle til unge lesere.

– Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter? 

Jeg er opptatt av å være «økonomisk», altså ikke sløse med ordene. Og så er jeg nok i overkant opptatt av rytmen i teksten, noe som tilvis kan være fortvilende både for meg selv og andre. Dersom et ord i en setning blir endret, for eksempel av en korrekturleser, kan jeg gjerne ende opp med å ville endre hele setningen, fordi musikken ikke stemmer. For en pine, haha. Et presist og fortettet språk er noe jeg setter pris på også som leser.

– Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver? 

Da hører jeg gjerne på musikk. I mange år var jeg også musikkanmelder, men det har det blitt mindre av nå som bokskriving har tatt mer og mer tid. Jeg jobber fulltid, noe betyr at kvelder, helger og ferier gjerne blir fylt opp av skriving. Men ja. Musikk! Jeg tilbringer heller tid alene med et headset enn å gå på fest. Dessuten er jeg veldig glad i å trene, lage god mat og være sammen med kjæreste og venner.

– Hvilke forventninger har du til NBU? 

Jeg har allerede hatt stor glede av det gode arbeidet til NBU, og ser fram til å bli del av en forening som jobber for å skape bedre vilkår for barne- og ungdomslitteraturen.

 

Leser søker bok søker ny leder

$
0
0
Søk jobb som Daglig leder hos Leser søker bok:

 

Daglig leder skal lede høyt kompetente medarbeidere i en forening som har viktige oppgaver i det litterære feltet. I tillegg til bokutvikling og formidling samarbeider Leser søker bok tett med andre organisasjoner og institusjoner i feltet. Lederen må kunne lage korte og langsiktige planer for foreningens arbeid, samt kunne påvirke rammebetingelser som blir fastlagt av statlig forvaltning og politikere.

Les mer om jobben hos Leser søker bok.


Ny NBU-medlem: Anne Østgaard

$
0
0

Foto: Tora Aasen

Namn: Anne Østgaard

Alder: 64 år

Debutbok: Historien om Oscar (Gyldendal 1996)

 

 

Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Bøker hadde en viktig og selvfølgelig plass. Jeg var heldig å ha gode besteforeldre med rikholdige bokhyller, og bøker i eget hjem. I tillegg jobbet moren min på bygdas bibliotek, eller folkeboksamling, som det het den gang. Hun bar hjem et variert utvalg bøker – om ikke daglig, så ukentlig. Og så ble jeg lest for, alt fra Asbjørnsen og Moes samlede til Donald. Donald var jo tegneserier og ikke bøker, men skjerpet leselysten. Jeg begynte tidlig å lese selv, og lånte bøker på skolebiblioteket og biblioteket. Og jeg ønsket meg og fikk bøker til bursdag og jul.

Hvorfor ville du bli forfatter?

Jeg har «alltid» skrevet. Likt å leke med ord, med språket, skape nyord, rim og rytme. Har skrevet et utall prologer, taler, sanger, dikt. Jeg jobbet som tekstforfatter i byrå før jeg fikk jobb i forlag, og skrev alt fra reklametekster til pressemeldinger. Hadde stor respekt for forfatteryrket. Som forlagsarbeider følte jeg terskelen var veldig høy for å prøve å utgi noe selv. Men skrivetrangen og uttrykksbehovet var der, og historiene. En skrivekonkurranse kom meg til unnsetning i et heldig øyeblikk.

Hvorfor skriv du for barn og/eller ungdom?

Barne- og ungdomslitteratur ligger mitt hjerte nær. Jeg anser (god) litteratur for barn og ungdom som utrolig viktig – for utviklingen av ordforråd, språkforståelse og fantasi, og for å gi gode leseopplevelser, sammen med voksne og etter hvert alene. Og bidra til å legge et grunnlaget for livslang leseglede og leselyst. Å formidle til barn, fortelle gode historier, er en glede og en gave. Både egne og andres historier. Fortellingene finnes i litteraturen, i muntlige overleveringer, i rim, regler og sanger.

Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom forfatterskapet ditt?

Jeg har ikke noe omfattende forfatterskap å vise til, men absurd humor er vel den røde tråden. Jeg har skrevet både prosa og korte og lengre historier på rim, såkalte tøysevers.

Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Jeg vil nok gjerne more. Og spore – til fantasi og tankeflukt. Jeg er opptatt av innhold og av språk. Jeg er en kresen språkbruker og en kresen leser. Dårlig språk kan ødelegge selv den beste historie.

Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?

Da liker jeg å være på jobb i Cappelen Damm, forlaget jeg har jobbet i siden 1985. Jeg skriver også mye i jobbsammenheng, men da er jeg ikke forfatter, mer journalist og skribent. Ellers trives jeg godt både i sosiale sammenhenger og i eget selskap. Jeg har stor glede av teater, musikk og litteratur. Og som frivillig i humanitært arbeid. Jeg har hytte på en øy, og drar dit så ofte jeg kan i sommerhalvåret. Der er jeg gjerne vertinne for besøkende, litt håndverker og vedlikeholdsarbeider og litt fri fant. Jeg er et lekent menneske og er farmor til tre; to tobente og en firbent. Samvær med disse små menneskene og biskefanten Juster, har høy prioritet.

Hvilke forventninger har du til NBU?

Jeg forventer fellesskap med og inspirasjon fra kollegaer. Og at mine interesser som forfatter – økonomiske, juridiske og faglige, blir ivaretatt av sekretariat og styret i foreningen. Og at jeg nå har et sted å henvende meg hvis jeg har behov for råd og veiledning i forfatterrollen.

Hurra for vinneren av Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok!

$
0
0

De nominerte til Kritikerprisen for årets (2017) beste barne- og ungdomsbok var:

Arnfinn Kolerud: Snillionen. Cappelen Damm
Synne Sun Løes: Miss. Aschehoug
Maria Parr: Keeperen og havet. Samlaget
Magnhild Winsnes: Hysj. Aschehoug

Prisvinner Magnhild Winsnes. (Foto: Ellen Liland, NBU)

En enstemmig jury er glad for å offentliggjøre at Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok går til Hysj av Magnhild Winsnes.

Det kommer til et punkt i livet der barndommens sommer aldri igjen blir den samme. Hva som skjedde, hvordan det gikk til, hvor alt det ubekymrede ble av, vet man liksom aldri helt. Mange har gitt det ord og språk, men det ugjenkallelige vil alltid bære i seg både en glede og en sorg, det er kanskje derfor vi aldri blir ferdige med det.

Les hele begrunnelsen hos Kritikerlaget.

 

NBU inviterer medlemmmer til Lang lunsj 5. mars

$
0
0

NBU inviterer igjen til Lang lunsj, mandag 5. mars klokka 1200.

Adresse Rådhusgata 7.

Lang lunsj er et lavterskeltilbud, første mandag i måneden, der medlemmer kan komme til lunsj og uformelt, kollegialt samvær. En arena der vi kan prate om litteraturen, prosjekter og livet generelt over litt enkel mat.

Tema for Lang lunsj i mars er karakterer. Hvem er de, disse menneskene som skapes i hjernen vår? Hvor kommer de fra – og blir vi noen gang kvitt dem? En av de påmeldte vil dele egne erfaringer og tanker om sine karakterer. Vi åpner for prat og diskusjon etterpå.

Vi håper mange vil benytte seg av tilbudet. Vi gleder oss til å lunsje med dere!

 

Påmelding til ellen.liland(@)nbuforfattere.no innen fredag 2. mars.

Vennlig hilsen Taran, Ellen og Mari i Rådhusgata 7.

Forfattersentrum ønsker gode ideer!

$
0
0

Norsk Forfattersentrum Litteraturbruket vil styrke både litteraturens plass og de litterære produksjonene som formidlingsform i skolen, innenfor og utenfor Den kulturelle skolesekken. Den litterære produksjonen, gjerne i samspill med andre kunstformer, skal ivareta formidlingen av det skrevne ord, men ikke nødvendigvis formidlet av forfatteren selv. Også i 2018 lyser Norsk Forfattersentrum ut midler til nye litterære produksjoner. Et eget fagutvalg skal vurdere søknadene.

Les mer hos forfattersentrum.

Vinnerne av kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2017!

$
0
0

Statssekretær Frida Blomgren delte i dag, 8. mars, ut sju priser for til sammen 

325 000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Juryen nedsatt av Norsk barnebokinstitutt kommenterer bokåret slik:

Flykninger og det flerkulturelle aspektet er trenden som peker seg tydeligst ut dette året. Tekstene spenner fra det poetiske, vakre til det mer didaktiske, og alle aldersgrupper har fått sine utgivelser. Det er liten tvil om at vi også i år finner mye realisme, utfordrende familieforhold og utenforskap i litteraturen, svært mange av dem har jenter som hovedpersoner. Homofil kjærlighet ser vi også mer av, men oftere mellom jentene enn mellom gutta. For å finne kjærlighet mellom gutter må vi til den oversatte litteraturen.

Vinnerne i de 7 kategoriene:

Glade prisvinnere på sprang hjem for å skrive flere flotte nye bøker! (Screenshot fra streaming av prisutdelingen)

Litteraturprisen:

Arnfinn Kolerud: Snillionen, Cappelen Damm

Bildebokprisen:

Mari Kanstad Johnsen: ABC, Gyldendal

Fagbokprisen:

Mariann Youmans: Følelser til å bli sprø av, Gyldendal

Illustrasjonsprisen:

Iben Sandemose for illustrasjonene til Eva Jensen: Kom si, kom sa, Aschehoug

Debutantprisen:

Magnhild Winsnes: Hysj, Aschehoug

 Oversetterprisen:

Line Almhjell for oversettelsen fra svensk av Jessica Schiefauer: Guttene, Gyldendal

Tegneserieprisen:

Ida Eva Neverdahl: I’m a girl, it’s fantastic, Jippi forlag

Les mer om prisutdelingen her.

 

 

 

Viewing all 2898 articles
Browse latest View live


Latest Images