Quantcast
Channel: NBU – Norske barne- og ungdomsbokforfattere
Viewing all 2838 articles
Browse latest View live

Bokslukerprisen til Bobbie Peers

$
0
0

Foto: Taran Bjørnstad

Bobbie Peers er vinnar av Bokslukerprisen 2016/2017. Han får prisen for boka Luridiumstyven.

Etter at 25 000 elevar basert på tekstutdrag stemte fram dei fem superfinalistane, har fem juryklasser lese, vurdert og stemt over bøkene. Nå har dei kåra favoritten sin i Bokslukerprisen 2016/17.

Foreningen !les, som står bak prisen, skriv dette i pressemelding:

– Tusen takk! Nå er jeg kjempeglad! Det var sikkert vanskelig for dere å finne en vinner blant så mange gode bøker. Jeg må takke juryen for at dere valgte min bok, sa Peers til elevene da han mottok prisen på Sentralen i Oslo.  

Høsten 2016 leste 25 000 elever på 6. trinn ti tekstutdrag og stemte frem sine fem superfinalister. Deretter har fem juryklasser lest finalistene fra perm til perm, og stemt over hvilken bok de mener er best. I dag kåret elevene Luridiumstyven (Aschehoug) til sin favoritt i Bokslukerprisen 2016/17. Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

Forfatteren har god og annerledes fantasi. I boka er det mange hendelser som ikke er realistiske og boka skiller seg ut fra andre bøkene. Vi har ikke lest noe lignende før. Det skjer mye rart og spennende. For eksempel at hovedpersonen blir snakket til av en dør, at han nesten blir spist av gress og han at møter en gammel dame som kan dele seg i to.

 For elevene som har deltatt, har Bokslukerprisen hatt god effekt på lese- og skrivelysten og etablert samtaler og diskusjoner om litteratur.

– I løpet av fire måneder har elevene lest, skrevet anmeldelser, vurdert og satt bøkene opp mot hverandre. De har diskutert positive og negativer sider ved hver bok, og rangert bøkene. Bokslukerprisen 2017 er et leseprosjekt som virkelig har fått fart på lesegleden hos klassen min, sier Jostein Ryan, lærer for juryklasse ved Ambjørnrød skole.

Utdelingen ble ledet av Kristine Magnesen med elever fra de fem juryklassene og en ressursklasse fra Ekeberg skole var til stede. Artist Eira Larsen Mariussen åpnet arrangementet, mens leder i Norske Barne- og ungdomsbokforfattere, Taran Bjørnstad, holdt åpningstalen.

De nominerte var:
Bobbie Peers: Luridiumstyven, Aschehoug
Robert Næss: Dobbeldaten, Juritzen
Bjørn Ingvaldsen: Far din, Gyldendal
Aleksander Kirkwood Brown: Evig midnatt på museet, Omnipax
Jørn Lier Horst: Ulvehundgåten, Kagge

Juryklassene:

Finnsnes barneskole (Troms)

Bud barne- og ungdomsskule (Møre og Romsdal)

Varhaug skule (Rogaland)

Høvik skole (Akershus)

Ambjørnrød skole (Østfold)

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for 6. trinn som har til hensikt å fremme lesing og leselyst og sette fokus på den gode litteraturen som blir gitt ut for de 10-12-årige. Mer enn 25 000 sjetteklassinger har mottatt en antologi med utdrag fra ti gode norske bøker gitt ut det siste året. Les mer om prosjektet på www.bokslukerprisen.no


Innkjøpsordninga: Bøker frå små forlag får oftare avslag

$
0
0

«Barne- og ungdomsbøker fra små forlag får oftere avslag i innkjøpsordningen enn titler fra de store. – Det er større kvalitetssvikt hos de små forlagene, sier leder for vurderingsutvalget.»

Sitatet er henta frå ein artikkel på Periskop.no, der Ida Skogvold referer frå dialogmøtet som Kulturrådet inviterte til den 19. april om innkjøpsordninga, der mange forlag var til stades .

«De fleste barne- og ungdomsbøkene som meldes til Kulturrådets innkjøpsordning kommer fra store forlag. I løpet av 2016 var det også 21 små forlag som kun meldte inn én tittel hver, og av disse fikk ni avslag.

(…) Ifølge Torill Hofmo, som leder vurderingsutvalget for barne- og ungdomslitteratur, ble det i løpet av fjoråret vurdert 155 barne- og ungdomstitler totalt. Av disse ble 79 prosent vurdert som gode nok for barn og unge ved landets biblioteker, mot 76 prosent året før.

– Når 43 prosent av de små forlagenes titler ikke blir kjøpt inn, sammenlignet med 21 prosent av det totale påmeldte antallet, er det en større kvalitetssvikt hos de små forlagene, sier Hofmo.»

Les heile artikkelen på periskop.no

 

 

Ny i Rådhusgata – fokus fremover

$
0
0

«Den tryggheten et arbeidsstipend gir, og i særdeleshet de flerårige, gir forfatteren en praktisk mulighet til å forfølge en idé og et prosjekt» sier Torun Lian i et intervju i forbindelsen med kulturdepartementets litteraturpris for barn og ungdom som hun fikk for «Alice svømmer ikke». «Dessuten får man tid og mot til å gå lengre og dypere kunstnerisk sett», fortsetter hun. «Så lenge honorarene for en roman, og særlig for barn, er så lave som nå, er ikke stipendene bare nødvendige, de er livsnødvendige».

Dette peker på en av NBUs viktigste oppgaver; å bedre det økonomiske grunnlaget for forfatterne. For, som Lian sier:

Hvis vi vil ha virkelig god barne- og ungdomslitteratur bør forfatterne kunne leve av å skrive.

Kunstnernettverket jobber kontinuerlig for en lønnsreform for kunstnerstipendene. Målet er at stipendet kommer opp på femti prosent av en gjennomsnittlig norsk heltids årsinntekt i 2018, og at det deretter justeres i tråd med lønnsveksten for statsansatte. Det arbeides også for å finansiere flere stipender. Endringen av fordelingsnøkkelen mellom grunnstipend og arbeidsstipend som ble vedtatt på årsmøtet er derfor et viktig signal fra NBU. Skal det skapes nye klassikere innen norsk barne- og ungdomslitteratur trengs det flere arbeidsstipender.

En ny kulturmelding står på trappene (den siste skulle ta oss frem til 2014). Kulturminister Linda Hofstad Helleland har satt i gang arbeidet med en helhetlig gjennomgang av kulturfeltet, og kunstnerorganisasjoner som NBU blir bedt om å bidra. Det er mange forhold som er viktige, det essensielle blir å løfte fram det som er avgjørende for litteraturfeltet og forfatterne. Kulturmeldingen skal danne grunnlaget for en overordnet politisk debatt om kulturpolitiske utfordringer i årene som kommer. Norsk barnebokinstitutt har allerede initiert en første diskusjonsrunde, og det er enighet blant de involverte at vi jobber frem innspill sammen. Temaer som nasjonal vs. lokal styring, kunstnerøkonomi; kollektiv fordeling av vederlag, digitalisering og individuelle vederlag og sosiale rettigheter. Formidling og arbeid for ny boklov blir sentrale her. Har dere ideer og vil engasjere dere så ta gjerne kontakt.

Kulturtanken og DKS er særdeles viktige arbeidsområder for NBU. Arbeidet med bibliotekpolitikk er i en kritisk periode og tar mye av tiden til Mari, og sist men ikke minst kommer det snart forslag til en ny åndsverkslov. På de fleste av disse områdene har Bjørn allerede gjort et godt stykke arbeid, og vi skal videreføre det.

Det blir altså en vår full av kulturpolitikk, og det vil ta mye av tiden til NBU. Vi skal selvfølgelig også ivareta faget vårt, og lover spennende seminarer til høsten.

Heldigvis er Rådhusgata 7 er et åpent og inkluderende hus. Folk er hjelpsomme og det er mye kunnskap og erfaring mellom veggene her. Det er lett å spørre om råd og hjelp, så jeg er trygg på at dette skal gå bra. Takk for tilliten alle sammen, dette er en spennende jobb!

Snart er det mai og litteraturfestival igjen og vi ser frem til å treffe mange av dere der.

God vår!

Taran

NBU-medlemmer om 70-årsjubilanten: Grete Kristine Jenseg

$
0
0

NBU fyller 70 år i år, og det skal sjølvsagt feirast og markerast på ymse vis. I samband med jubileet intervjuar vi medlemmene. I dag:  Grete Kristine Jenseg. Grete har vore medlem sidan 1988 eller 1989.

Kva betyr NBU for deg?

De fleste forfattere debuterer i såpass høy alder at de som oftest er i arbeid og kanskje allerede har medlemskap i en fagforening.  Jeg var medlem i både NTL og i Norsk Skuespillerforbund og hadde erfaring med hva en fagforening kan bety.  Den er en viktig støtte for den enkelte, samtidig som det er viktig at den enkelte støtter foreningen!  I tillegg var NBU (som het ULF den gang) kjent for å være en hyggelig forening som tok godt imot sine nye medlemmer.  Så med to bøker utgitt, søkte jeg medlemskap og trivdes med foreningen fra første stund.  Alle gode kolleger har jeg truffet der.

Har du noko særskilt minne du vil trekkje fram? 

Spesielt godt er minnet fra Litterært Råd der jeg satt i fem år, det siste året som leder.  Det er masse  som skal leses og leses grundig. Langt fra alle bøker fyller kravene til en Nobelpris, men det å ha fått sjansen til over tid å lese på denne måten, og se hvor stort mangfoldet i norsk barne- og ungdomslitteratur kan være, det var veldig berikende og har gitt mange aha-opplevelser. 

Kor viktig har forfattarskapen vore i livet ditt? 

Det å være skuespiller er også å fortelle en historie, grave i en skikkelses sjelsliv og å forholde seg til språk. Men jeg hadde alltid visst at jeg skulle skrive, og slik ble det.  Det kjennes som å ha to hjem, et i teatret og et i forfatterskapet.  Jeg er kjempeglad og takknemlig for at jeg har fått sjansen til å bo i begge disse hjemmene. 

Korleis tenkjer du deg NBU framover – kvar går vi?

Noen av oss snakket om dette på siste medlemsmøtet i høst: går NBU mer og mer mot å være et laug?  Foreningen vurderer søkerne før opptak, utgir en slags essays- og foredragshefte årlig, og har bl.a. vært initiativtaker til utdanning både innen skriving av bøker og dramatikk.  Personlig mener jeg det er både fordeler og ulemper ved dette.  Kunne det være noe å diskutere på et medlemsmøte?

Har du noko ønske for NBU? 

Ved 50-årsjubileet i 1997 skulle NBU presentere seg ved bl.a. å gi ut en bok på Gyldendal og en på Samlaget.  Utgangspunktet var at medlemmene skulle sende inn bidrag, og så skulle redaktørene plukke ut hvilke bidrag som skulle med.  Personlig var jeg helt uenig i dette.  Jeg mente (og mener) at en fagforening ikke skal velge og vrake mellom medlemmene når det gjelder en slik presentasjon.   Alle som ønsker det, skal med.   Redaktøren på Gyldendal, Tor Fretheim, var enig.  Det endte med at forlaget fikk litt mer pengestøtte og kunne ta med alle innsendte bidrag.  Det ble 115.  Og det er dette jeg ønsker for foreningen i fortsettelsen også: den skal være alle medlemmenes forening, ikke noe A- og B-lag. Alle som er blitt lest og grundig vurdert av et kvalifisert litterært råd og tatt opp som medlemmer, er bra nok, og foreningens oppgave er å inkludere alle.  MEN: for noen år siden ble det foreslått at NBU kanskje skulle dele ut en årlig litterær pris til et medlem, og det kom forslag om en ungdomspris. Jeg skulle ønske at det tvert om ikke ble tatt hensyn til alder, men at Litterært Råd ville løfte fram en forfatter som på tross av kvalitetsbok/bøker var ganske usynlig i mediebildet.  Det kunne fint være en fagforenings oppgave.

 

 

Forfatteropprop for verdighet og anstendighet i flyktningpolitikken

$
0
0

Før påske tok Thorvald Steen, Dag Larsen og Hilde Hagerup initiativ til et forfatteropprop for verdighet og anstendighet i flyktningpolitikken. 29 forfattere undertegnet og Dagsavisen laget en sak:

 http://www.dagsavisen.no/kultur/vi-ma-slutte-a-bruke-ordene-fra-ytterste-hoyrefloy-1.941652

 I ettertid var det mange som ville skrive seg på, og nå har 226 forfattere, oversettere og dramatikere signert oppropet. Mange er medlemmer i NBU. Her er oppropet og lista i sin helhet:

«Verden opplever den største globale flyktningkrisen siden andre verdenskrig, mens asylankomstene til Norge er rekordlave. Norge må øke sitt bidrag i den internasjonale flyktningkrisen. Som et av verdens rike demokratier har Norge et særskilt ansvar. Vi kan ikke be andre land vise raushet overfor flyktninger og samtidig avskrekke asylsøkere fra å komme til Norge. Vi ber regjeringen og Stortinget vise anstendighet og verdighet i språk og i handling.» 

Følgende forfattere, dramatikere og oversettere har sluttet seg til:

1.     Line Baugstø

2.     Niels Fredrik Dahl

3.     Tom Egeland

4.     Endre Lund Eriksen

5.     Anna Fiske

6.     Jostein Gaarder

7.     Liv Gulbrandsen

8.     Hilde Hagerup

9.     Klaus Hagerup

10. Iram Haq

11. Berit Hedemann

12. Vigdis Hjorth

13. Monica Isakstuen

14. Mahmona Kahn

15. Dag Larsen

16. Torun Lian

17.R uth Lillegraven

18. Maja Lunde

19. Jon Michelet

20. Olaug Nilssen

21. Anne Oterholm

22. Ingvild H. Rishøi

23. Veronica Salinas

24. Dag Solstad

25. Simon Stranger

26. Thorvald Steen

27. Gunnar Staalesen

28. Håvard Syvertsen

29.Linn Ullmann

30.Soudabeh Alishah

31.Kari W. Sverdrup

32.Ellisiv Lindkvist

33.Maria Parr

34. Ingunn Aamodt

35. Tiril Broch Aaakre

36. Sverre Knudsen

37. Aziz Sangtarash

38. Tania Kieldset

39. Heidi Marie Kriznik

40. Lene Auestad

41. Bjørn Ingvaldsen

42. Sandra Lillebø

43. Kristian Klausen

44. Tone Gleditsch Stabell

45.I ngvild Nielsen

46. Ole-Mikal Nilsen

47. Brynjulf Jung Tjønn

48. Anne Ch. Østby

49. Jan Chr. Næss

50. Einar Økland

51. Camilla Otterlei

52. Lene Ask

53. Bjørn Ousland

54. Helene Guåker

55.Terje Torkildsen

56.Tor Arve Røssland

57.Lise Grimnes

58.Synne Sun Løes

59.Caterina Cattaneo

60.Ingeborg Arvola

61.Guri B. Hagen

62.Sara Li Stensrud

63.Magnhild Bruheim

64.Britt Karin Larsen

65.Nina Elisabeth Grøntvedt

66.Frøydis Alvær

67.Olav Såtvedt

68.Stein Erik Lunde

69.Laila Stien

70.Lise Männikkö

71.Kim Småge

72.Charlotte Glaser Munch

73.Liv Marit Weberg

74.Jan-Kåre Øien

75.Hæge Follegg Pedersen

76.Tor Åge Bringsværd

77.Linde Hagerup

78.Philip Newth

79.Mette Newth

80.Steffen Johanssen

81.Marit Reiersgård

82.Karin Kinge Lindboe

83.Eivor Bergum

84.Lena Lindahl

85.Bjørn-Erik Hanssen

86.Anette Diesen

87.Selma Lønning Aarø

88.Kari Saanum

89.Anneli Klepp

90.Arild Rossebø

91.Sylvelin Vatle

92.Marit Kaldhol

93.Constance Ørbeck-Nilssen

94.Synne Lea

95.Tor Fretheim

96.Helga Gunerius Eriksen

97.Aina Basso

98.Atle Næss

99.Grete Kristine Jenseg

100.                   Arnt Birkedal

101.                   Gyrid Axe Øvsteng

102.                   Truls Horvei

103.                   Anne Helgesen

104.                   Ragnar Aalbu

105.                   Erna Osland

106.                   Per Olav Kaldestad

107.                   Ove Røsbak

108.                   Bente Bratlund

109.                   Sidsel Mørck

110.                   Vera Micaelsen

111.                   Bjørn Arild Ersland

112.                   Tone Grøver

113.                   Rune Belsvik

114.                   Erling Kittelsen

115.                   Asbjørn Rydland

116.                   Lars Joachim Grimstad

117.                   Camilla Kuhn

118.                   Sverre Henmo

119.                   Sunniva Berg

120.                   Ingeborg Kringeland Hald

121.                   Hans Sande

122.                   Atle Hansen

123.                   Eirik Ingebrigtsen

124.                   Hilde Lyng

125.                   Jon Vegard Lunde

126.                   Halfdan W. Freihow

127.                   Guro Dimmen

128.                   Siri Ness

129.                   Wera Sæther

130.                   Tor Edvin Dahl

131.                   Kjersti Velsand

132.                   Jan Erik Vold

133.                   Kristin Sørsdal

134.                   Ove Steen

135.                   Else Breen

136.                   John Erik Bøe Lindgren

137.                   Rolf Losnegård

138.                   Marit Bjerkeng

139.                   Martin Indregard

140.                   Kari Kemény

141.                   Mari Moen Holsve

142.                   Sverre Asmervik

143.                   Eva Skagen

144.                   Agnete Øye

145.                   Bjarte Breiteig

146.                   Tyra Teodora Tronstad

147.                   Hanne Bramness

148.                   Heidi Linde

149.                   Liv Marie Austrem

150.                   Elisabeth Haukleland

151.                   Hedda Vormeland

152.                   Iben Sandemose

153.                   Liv Lundberg

154.                   Harald Rosenløw Eeg

155.                   Torstein Bugge Høverstad

156.                   Ingse Skattum

157.                   Carina Westberg

158.                   Cecilie Winger

159.                   Bente Christensen

160.                   Willy Ustad

161.                   Nora Szentivanyi

162.                   Karin Beate Vold

163.                   Tone Formo

164.                   Geir Pollen

165.                   Arne Ruste

166.                   Ellen Hofsø

167.                   Mona Lange

168.                   Espen Haavardsholm

169.                   Nils Ivar Agøy

170.                   Margaret Skjelbred

171.                   Odveig Klyve

172.                   Tommy Watz

173.                   Monica Boracco

174.                   Sissel Chipman

175.                   Åse Ombustvedt

176.                   Ingjerd Hansen Juvik

177.                   Tove Bakke

178.                   Gøhril Gabrielsen

179.                   Olav Vindenes

180.                   Janne Aasebø Johnsen

181.                   Eva Ramm

182.                   Margunn Vikingstad

183.                   Cille Dahl

184.                   Kjersti Scheen

185.                   Kia Halling

186.                   Magnus Wold Jenssen

187.                   Mads Løken

188.                   John Hollen

189.                   Cecilie Løveid

190.                   Elsa Kvamme

191.                   Liv Heløe

192.                   Kari Fredrikke Brænne

193.                   Siri Broch Johansen

194.                   Anne Gulbjørg Digranes

195.                   Håkon Qviller

196.                   Marte Hallem

197.                   Erling Forfang

198.                   Hilde Susan Jægtnes

199.                   Siv Rajendram

200.                   Nina Ossavy

201.                   Karen Høie

202.                   Svein Gundersen

203.                   Nick Hegreberg

204.                   Torunn Ystaas

205.                   Erlend Loe

206.                   Kjell Kristensen

207.                   Anne Lund

208.                   Kristin Lyhmann

209.                   Tale Næss

210.                   Ragnhild Nilstun

211.                   Magnar Mikkelsen

212.                   Hanne Hagerup

213.                   Morten Nyhus

214.                   Nils Nordberg

215.                   Jan Vardøen

216.                   Toril Goksøyr

217.                   Ulf Breistrand

218.                   Kathrine Valen Zeiner

219.                   Jørgen Norheim

220.                   Amy Black Ndiaye

221.                   Nelly Winterhalder

222.                   Mariangela Di Fiore

223.                   Kristin Friis

224.                   Frank Eriksen

225.                   Hanne Bramness

226.                   Anne Schjelderup

 

 

Er popularitet synonymt med kvalitet?

$
0
0

Anne Cathrine Straume i NRK har tatt for seg dei mest populære barnebøkene på norske bibliotek. Ho ser nærmare på kvar av bøkene og spør om popularitet er synonymt med kvalitet.

«Ikke overraskende er Pingle-dagbøkene og Gutta i trehuset blant de mest populære bøkene på norske bibliotek. Av norske forfattere finner vi bare Jørn Lier Horst på topplisten. Han er til gjengjeld sterkt representert, med hele ni av de 25 bøkene.

Tallene forteller at serier ikke overraskende dominerer barnebøkene for tiden. De forteller også at barn låner lettleste bøker med mye illustrasjoner. Humor og spenning er mest attraktivt. Dessuten, og det er kanskje mer overraskende, er alle de 25 bøkene skrevet av menn.»

Straume konkluderer mellom anna med:

«Er det problematisk at en håndfull forfattere er gjengangere på bibliotekenes utlånstopp? Ideelt sett skulle jeg sett større spredning, ikke minst fordi tre av forfatterne så tydelig skriver innenfor samme genre. Dette er umiddelbar underholdning. Greit nok, men bøkene utfordrer verken estetisk eller tankemessig. (….)

Er det slik at de store markedskreftene slår inn også når bibliotekarer og lærere skal anbefale bøker? Disse bøkene er alle blant de mest solgte i norske bokhandler.»

Les heile artikkelen på nrk.no:

 

Nynorske bøker i barnehagar

$
0
0

Studenter som har arbeidet med nynorske barnebøker, blir mer positive til å lese nynorsk barnelitteratur i barnehagen senere.

Det viser en undersøkelse som høgskolelektor i norsk Hilde Dybvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus har gjort blant barnehagelærerstudenter.  (…)

Gjennom Nasjonale retningslinjer for barnehagelærerutdanning er man pålagt å prøve studentene i nynorsk.  (…) Dybvik ønsket  å kartlegge barnehagelærerstudenters holdninger til å lese nynorsk barnelitteratur. To klasser var med i undersøkelsen hennes.

— Flere av studentene sier at de kunne tenke seg å fortsette med å lese bildebøker på nynorsk for barn i barnehagen, sier Dybvik. – Dette var ikke så problematisk som de først hadde trodd.

I undersøkelsen sier et flertall av studentene at de mener at nynorsk litteratur bør være en del av det som leses i barnehagen.

– De erfarer at nynorsken neppe har stått i veien for barnas opplevelse av boka, sier Dybvik, som mener det er interessant dersom studentene gjennomgår en holdningsendring i løpet av arbeidet med den nynorske barneboka i barnehagen.

– Men studentene knytter fremdeles stor usikkerhet til hvorvidt det er heldig å lese på nynorsk for barn og voksne med et annet morsmål enn norsk.

Les heile artikkelen om undersøkinga på forskning.no:

 

 

NBU-medlemmer om 70-årsjubilanten: Anne-Berit Aspås

$
0
0

Foto: Christian W. Elgvin, for Gyldendal forlag.

NBU fyller 70 år i år, og det skal sjølvsagt feirast og markerast på ymse vis. I samband med jubileet intervjuar vi medlemmene. I dag:  Anne-Berit Aspås. Anne-Berit har vore medlem sidan 1988. 

Kva betyr NBU for deg?

NBU står øverst på lista av foreninger/organisasjoner jeg er medlem av. Det betyr mye for meg hva som foregår her, og jeg kommer på møter så sant jeg er oppegående. De to siste tiårene har jeg jobbet hjemmefra og ikke hatt noen vanlig jobb å gå til. Jeg tilhører ikke noe arbeidsfellesskap, så NBU er det nærmeste jeg kommer noe sånt. Her treffer jeg likesinnede og føler meg ikke «sær».

Har du noko særskilt minne du vil trekkje fram? 

Det er mange gode minner fra møter og fester. Et høydepunkt var feiringen av 60-årsjubileet da vi kjørte trikk gjennom Oslo sentrum med Bjørn Ingvaldsen som konduktør. Ellers har jeg et strålende minne fra en kontaktfest – tror det var i 2005 – etter et seminar i samarbeid med Grafill, der vi skulle lese opp tekstene vi hadde laget, til tegninger laget av illustratørene. Min tekst ble senere til bok.

Kor viktig har forfattarskapen vore i livet ditt? 

Forfatterskapet har vært det viktigste i livet mitt. Jeg ønsket å bli forfatter helt fra jeg var barn. De siste årene har jeg hatt problemer med å skrive, og særlig med å få gitt ut noe, mest på grunn av depresjon. Men jeg har ikke gitt helt opp. Å gi opp skrivingen, er for meg å gi opp det viktigste i livet, noe jeg ikke kan tillate meg.

Korleis tenkjer du deg NBU framover – kvar går vi?

Bokbransjen er i endring, og boka er truet fra mange kanter. Dette får forfattere stadig høre. Men folk spiller fremdeles brettspill, tross alle dataspillene som finnes. Hvorfor skulle de ikke ønske å ha med seg bøker på hytta, på stranden, på buss og tog? NBU må fokusere på hva som er spesielt med bøker for barn og unge. Skolebibliotekene er viktige, men slik som det er nå, setter ikke skolene lenger av penger til bibliotekarer, og mange steder blir bøkene bare stående i hyllene. Det er noe som heter «klassebibliotek», bøker som står i hyller i klasserommet, tilgjengelig for hele klassen uten noe utlånssystem. Kanskje noe å se nærmere på?

Har du noko ønske for NBU? 

Jeg ønsker at organisasjonen forblir mest mulig sånn som den er, at den holder på de viktigste prinsippene som vi har vi blitt enige om i fellesskap, og at den slåss for forfatterrettigheter som tidligere – og en del nåværende – medlemmer har kjempet fram, og som stadig blir truet fra flere hold.

 

 


Ny nettredaktør

$
0
0

Foto: Fredrik Arff

Frå 1. mai tar Brynjulf Jung Tjønn over som redaktør for heimesida til NBU. Magnhild Bruheim gjekk ut av NBU-styret på årsmøtet, etter å ha vore med seks år som styremedlem og litt over fem år som redaktør.

Brynjulf er også redaktør for NBU-tipset, og han sit i NBUs litterære råd.

Brynjulf Jung Tjønn, som er oppvaksen i Feios i Sogn og Fjordane, har skrive bøker både for ungdom og vaksne. Han debuterte i 2002 med romanen Eg kom for å elske.  For ungdomsboka Så vakker du er (2013) fekk han Brageprisen.

I fjor kom Tjønn med barneboka «Den finaste historia», og nå er han aktuell med romanen Alt det lyse og alt det mørke, som handlar om omsorgssvikt.

Brynjulf Jung Tjønn er også redaktør for litteraturtidsskriftet BLA, og er fast bokmeldar i VG.

 

Ny NBU-medlem: Vegard Markhus

$
0
0

Foto: Bjarte Bjørkum/Samlaget

— Det byrja eigentleg med teikningane. Eg har alltid vore glad i å teikne. Opp gjennom ungdomstida merka eg at også ord kunne vere artige å leike med. På eit tidspunkt i studietida vart eg onkel, samstundes med at eg arbeidde i barnehage og gjekk på lærarhøgskule. Når eg i tillegg var svak for kombinasjonen tekst/bilete, peika barn seg ut som ei naturleg målgruppe.

Det seier Vegard Markhus, som nyleg vart medlem i NBU, til spørsmålet om kvifor han valde å skrive for barn.

— Etter kvart har det vist seg fleire fordelar med å skrive for eit ungt publikum. Til dømes er det å oppleve at bøkene vert lest eit tresifra antal gonger av same person, ein ekte barnebokforfattarluksus.

Vegard Markhus debuterte med bildeboka «Redd» i 2008 og har skrive og illustrert i alt seks biletbøker for barn.

— Eg håpar det er ein fellesnemnar for bøkene at dei opnar for både gjenkjenning og overrasking. I ei av bøkene, Timothy mister seg sjølv, er det til dømes ein mann som mister ei tann, før han seinare mister både armar, bein og det som verre er. Denne våren kom Ei kjedeleg bok, som handlar om ein kar som er misfornøgd med boka han har havna i. Boka er ein tommel opp til keisemd og fantasi.

—  Kvifor ville du bli forfattar?

— I utgangspunktet ville eg nok ikkje bli forfattar. Første boka laga eg som ei fordjupningsoppgåve på lærarhøgskulen. Det var først når nokon sa at eg burde sende boka til eit forlag, eg kom på at dette var ein moglegheit. At eg faktisk kunne lage heilt ekte bøker, heilt sjølv. Og når forlaget sa ja, merka eg kor kjekt det var. Eg fall pladask for både den skapande delen og formidlingsbiten, og skjøna fort at dette skulle eg gjere igjen!

— Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

— Eg er nok ganske oppteken av dette med høgtlesing, og det er ein ting som ligg langt frame i medvitet medan eg skriv. Eg hugsar godt kor godt eg likte å verte lest for då eg var liten. Å krype opp på eit fang og høyre på ei god bok. Eg håpar eg kan vere med å gi ungar slike pausar, og at bøkene samstundes kan så nokre nye tankar ein kan prate saman om.

— Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

— Når eg ikkje skriv, likar eg best å finne fram gitaren og skru lyden like høgt som eg gjorde for femten år sidan. Og så likar eg å kome på at eg har fabelaktige ungar som ligg og søv og ein rik leigetakar som ikkje søv. Då skrur eg ned lyden, men eg sluttar ikkje å spele.

— Kva forventningar har du til NBU?

— Ryktet fortel at dei som er med i NBU er skrekkeleg hyggelege og hjelpsame folk. Så eg forventar ein stor gjeng med skrekkeleg hyggelege og hjelpsame folk!

Kick off for Norge som gjesteland!

$
0
0

Kronprinsesse Mette-Marit

Onsdag 26. april holdt NORLA innspillkonferanse, eller «Kick off», for Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt 2019.

Tekst og foto: Taran Bjørnstad

Norge som gjesteland ved bokmessen i Frankfurt betegnes som den største kulturelle satsningen i utlandet noensinne. Det betyr et gedigent løft for norsk litteratur og andre kunstformer internasjonalt. Bokmessen i Frankfurt er verdens største markedsplass for litteratur og arrangeres i oktober hvert år. Dit kommer over 10 000 journalister, 700 forlag og 300 000 besøkende. Bokmessen kalles «The World Capital of Ideas». Hvert år løftes et land frem som gjesteland. Norge som gjesteland i 2019 får en egen paviljong på cirka 2300 kvadratmeter. I tillegg til litteratur, bøker og forfattere, promoteres andre kunstformer gjennom et stort antall arrangementer og presseoppslag som trappes opp i hele 2019. Det finnes ingen annen arena i verden som gir ett land så stor fokus og oppmerksomhet.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland

Tett samarbeid

NORLA leder arbeidet mot 2019 og vil samarbeide tett med forfattere, agenter, kunstinstitusjoner og andre kulturaktører for å lage et slagkraftig og attraktivt program. Prosjektleder for Frankfurt 2019 er Halldòr Gudmundsson, som rapporterer til NORLAS direktør Margit Walsø. Med i prosjektteamet er litteraturkoordinator Andrine Pollen, og fungerende kulturkoordinator Marit Ingvill Sande.

Statsekretær i Utenriksdepartementet, Laila Bokhari, åpnet konferansen som ble holdt på Sentralen i Oslo 26. april med rundt 250 gjester. H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit ble introdusert som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Hun snakket godt om litteraturens rolle som identitetsskaper og nasjonsbygger. Kronprinsessen vil delta på sentrale arrangementer i forbindelse med det gjestelandsprosjektet. Rollen hun vil ha i norsk litteratur vil være global og strekke seg også utover Frankfurt 2019.  På Slottets offisielle sider kan man høre og lese mer om hennes tanker rundt rollen.

Lars Saabye Christensen

Belyste mulighetene

Betydningen av å være gjesteland ble belyst av representanter fra Bokmessen i Frankfurt, sentrale kulturaktører fra Tyskland samt prosjektlederen fra Nederland & Flandern som var gjesteland i 2016. Ordstyreren var NORLAS styreleder og direktør ved Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre. Ellers bidro forlagsfolk, forfattere, journalister, arkitekt og representant fra Innovasjon Norge til å belyse hva dette vil og kan bety for Norge, litteraturen kunsten og kulturen – og det er ikke lite!

Nydelig kunstnerisk innslag ved Stian Hole og Lars Saabye Christiansen: Sanne gleder viste med all tydelighet kvaliteten ved den norske litteraturen. En engasjert og begeistret kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland holdt en hilsningstale og ønsket kultur-Norge lykke til.

NBU er med

NBU var tilstede ved både leder og nestleder. NBU er også representert i styret i NORLA og vi har dermed en unik mulighet til å følge prosessen frem mot Frankfurt tett og nært. Barne- og ungdomslitteraturen skal ha en sentral plass i programmet, og det er opp til oss nå og vise hva vi har å by på. Snakk med forlagene deres og agenter! I tiden fremover vil det være ekstra gode muligheter til å få støtte til tyske oversettelser hos NORLA. Målet er at riktig mange barne- og ungdomsbokforfattere vil reise til bokmessen i Frankfurt 2019 og at vi virkelig skal vise verden høyden, bredden og dybden i den norsk barne- og ungdomslitteraturen!

Mer informasjon finner du på NORLAs nettsider.

Ny NBU-medlem: Tone Almhjell

$
0
0

 

Foto: Line Almhjell

— De fleste som elsker bøker husker den første gylne leseopplevelsen. Første gang med lommelykt under dyna, første gang med tomhet etter at siste side var bladd om, første kjærlighet. For meg var det Ringenes Herre da jeg var elleve. Jeg likte godt å lese bøker før den tid også, men Ringenes Herre forandret meg som leser. Jeg lengtet etter mer. Iherdig lette jeg etter litterære univers som føltes ekte, som jeg kunne forsvinne inn i, ikke ulikt heltene i portalfantasy.

Det seier Tone Almhjell, som vart medlem i NBU nå i vår. Ringenes Herre er ein grunn til at ho valde å skrive for barn og unge.

— Nå er ikke Ringenes Herre myntet spesifikt på barn, men den passer for dem som er villig til å gå gjennom portalen, slik jeg tror mange lesere i alderen 9-13 er. De er utforskere og eventyrere, og de har ofte mer litterært mot enn mange voksne. Jeg skriver for dem, så kan vi dra på eventyr sammen.

Tone Almhjell har skrive to fantasyromanar for målgruppa 9-13, Vindeltorn (2013) og Maretorn (2016).

— Jeg skriver også på engelsk. Bøkene er klassisk portalfantasy og foregår i en verden hvor alle dyr som har blitt elsket av et barn lever videre etter døden. Men neste prosjekt, som fremdeles er i utkastfasen, skifter jeg beite til nabojordet, nemlig fantasy for ungdom.

— Kvifor ville du bli forfattar?

— Egentlig ville jeg bli astronaut, helt til jeg leste i Illustrert Vitenskap om oppkast i vektløs tilstand. Etter det ville jeg bli arkeolog, superhelt, professor i gammelengelsk, journalist. Det siste ble det også noe av. Jeg ønsket meg en jobb der jeg kunne skrive, men det falt meg ikke inn at å skrive bøker var et alternativ før jeg begynte å intervjue forfattere. Etter fem år som journalist skjønte jeg at det var fantasy jeg skulle skrive, ikke intervju. Så jeg sa opp jobben, solgte leiligheten og satte i gang. Litt vel optimistisk, kanskje, men det visste jeg heldigvis ikke da.

— Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

— Når jeg skriver, har jeg ikke noen agenda utover å dra på eventyr med leserne mine. Eventyr er selvsagt dødelig alvor og en utmerket arena for å grunne over både evige og mer umiddelbare spørsmål. Hva vil det si å miste noen, å tilgi noen, å redde noen? Hva i all verden skal vi gjøre med alle skyggene som bare vokser seg lengre og lengre for hvert år? Men hvis jeg skal peke på en konkret sak, må det være hvordan vi mennesker behandler de andre vesenene vi deler planeten med. Det betyr ikke at jeg gjør alt riktig selv eller sitter med noen fasitsvar. Men alle spørsmålene skinner nok gjennom i historiene mine.

Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

— Når jeg ikke skriver, liker jeg diverse kombinasjoner av mat/drikke, nerderi og folk. For eksempel vafler, film og ungene mine. Eller kaffe, Star Wars-sitater og søsknene mine. Eller kake, plott og kjæresten. Jeg kan spise en hel kake uten å bli kvalm, det er superevnen min. Jeg liker også å snakke med nabokattene ut gjennom vinduet. De synes nok jeg er litt merkelig, men grei.

— Kva forventningar har du til NBU?

— Jeg er allerede glad i NBU, som støtter forfatterskap både med penger, råd og kjærlighet. Fellesskap er viktig. Det føles godt å stå sammen med noen, særlig i et yrke hvor man jobber alene mesteparten av tiden.

– Dei beste minna er knytta til fellesskapet

$
0
0

Etter fem år som nettredaktør for NBUforfattere.no, takkar Magnhild Bruheim for seg, samstundes som ho også går ut av NBU-styret.

– Det er ei tid for alt. Når eg gjekk ut av styret, var det også naturleg å avvikle jobben som nettredaktør. Alt som foregår i NBU og bransjen vil bli litt fjernare nå, og eg synest det er ein fordel at ein nettredaktør er nærmare hovudbølet, seier Magnhild.

Ho blei medlem i NBU i 2007 og kjende seg umiddelbart heime i organisasjonen.

– Eg søkte medlemsskap i NBU etter at eg hadde gjeve ut den andre ungdomsboka mi. Vart veldig glad for å få ja, for eg hadde fått nei første gongen eg søkte DnF. I NBU kjende eg meg inkludert, derfor ligg ein del av hjartet mitt i foreininga.

I 2011 vart Magnhild valt inn i styret og har også fungert som nestleiar i ein periode.

– Da eg ved juletider i 2010 vart spurt om å sitja i styret, svarte eg straks ja. Eg kunne velja mellom å sitja i styre eller råd, eg meinte eg kunne gjera best nytte for meg i styret, på grunn av veldig mykje styreerfaring frå heile mitt vaksne liv. Eg sa ja fordi eg hadde lyst til å engasjere meg i ei forfattarforeining.

– Kva er dei beste minna du tar med deg etter seks år i styret?

– Dei beste minna er knytta til fellesskapet, det å arbeide saman med kollegaer om viktige saker for forfattarar, det å møte blide, glade, hyggelege forfattarar på årsmøte og medlemsmøte, år etter år.

– Kva meiner du er dei viktigaste sakene NBU jobbar med framover?

– Å halde fram arbeidet med å vinne forståing for og betre dei økonomiske kåra for forfattarar, sikre gode avtaler og gode vilkår for forfattarar og bøkene, mellom anna gjennom boklov eller bransjeavtale. Arbeidet for skolebiblioteklov. Eg synest den nye leiaren Taran Bjørnstad set fokus på det viktigaste i den første kommentaren sin på heimesida.

Med bakgrunn som journalist i NRK, var ho også eit naturleg val som nettredaktør i 2012.

– Å vera nettredaktør inneber at eg må følgje godt med på det som skjer, nominasjonar, prisar, diskusjonar, synspunkt, viktige artiklar, alt som har med bransjen å gjera. Det er også ein fin måte å bli kjent med mange kollegaer gjennom intervjuseriar og kontakt med nye medlemmer.

– Kva meiner du nettsida til NBU skal vere?

– Nettsida skal spegle det som foregår i bokbransjen, dei aktuelle spørsmåla som er oppe som vedgår barne- og ungdomsbokforfattarar. Når medlemmer les heimesida, skal dei få inntrykk av at dei følgjer med. Eg synest elles at det er ein fin arena til å bli kjent med andre medlemmer som blir presentert og intervjua.

– Og no som du ikkje lenger har styreverv eller jobb som nettredaktør – kva skal du bruke tida di på framover? Eg ser blant anna at du lanserer ny bok snart?

– Det er riktig at eg ikkje lenger har plikter som nettredaktør, men det stemmer ikkje at eg ikkje lenger har styreverv. Rett nok ikkje i NBU, men mesteparten av livet har eg aldri hatt færre enn to styreverv samtidig, om ikkje alle har vore like tidkrevjande. Det styrevervet eg kjem til å bruke mest tid på i dei nærmaste åra, er i Diktardagar i Vågå, Lom og Skjåk. Diktardagane blir nå arrangert kvart år, og går over tre-fire dagar. Eg kjem til å få mykje å gjera i programnemnda for Diktardagar 2018. Elles har eg som mål å få meir tid til å skrive. Boka eg lanserer nå i vår, er ikkje ei skjønnlitterær bok, det er historia til Gudbrandsdalslaget i Oslo, eit oppdrag eg begynte på hausten 2015. Eg syntest det var spennande å jobbe på den måten også, med masse research i arkivmateriale for å laga ei faktahistoria av det.

Vi takkar Magnhild for det solide arbeidet ho har gjort i både styret og som nettredaktør!

Les: Ny nettredaktør for NBUforfattere.no

– Det har vore eit eventyr

$
0
0

Forfattar og NBU-medlem Ragnfrid Trohaug byter til hausten ut Samlaget med Cappelen Damm. – Å skulle få leie norskredaksjonen i Noregs største barne- og ungdomsbokforlag, eit forlag med ein portefølje som til dei grader er premissleverandør for barnelesaren si litterære verd, var ein sjanse eg kjente eg ikkje kunne la gå frå meg, seier ho.

Foto: Cappelen Damm

Då Cappelen Damm etterlyste ein ny redaksjonssjef tidlegare i år, spurte nok mange seg: Ville det bli ein etablert og profilert redaktør frå eit av dei konkurrerande forlaga?

Og det blei det. Denne veka blei det kjend at Ragnfrid Trohaug (41) går frå seniorredaktørstillinga i Samlaget, kor ho har hatt hovudansvaret for barne- og ungdomslitteratur, til å bli redaksjonssjef for Cappelen Damm Barn & Ungdom. Men  etter 11 år som redaktør i Samlaget, korleis er det eigentleg å flytte frå kontoret i Marieboes gate 13 (som litt ironisk er det gamle lokalet til Cappelen) og til Akersgata 47/49?

– Vemodig! Det er ein fabelaktig forfattargjeng og stab eg no forlet. Forfattar- redaktør-relasjonen er heilt spesiell, og som redaktør har ein sterke band til forfattarane ein arbeider mykje med. Det er jubel, glede, fortviling, irritasjon og felles meistring i slike samarbeid, seier Ragnfrid til NBUforfattere.no.

Erstatta Vesaas

Etter å gjeve ut fleire bøker for barn og ungdom, blei Ragnfrid redaktør i ein alder av 30 år, då ho erstatte legendariske Guri Vesaas som redaktør for barne- og ungdomslitteraturen i Samlaget.

– Mange av forfattarane var like ferske som meg då vi starta samarbeidet, så vi er blitt vaksne saman, det er ei spesiell kjensle. Det er elleve år sidan eg byrja som redaktør, og 18 år sidan eg kom inn i Samlaget som forfattar, så størstedelen av vaksenlivet har eg hatt Samlagstilknytting. Det har vore eit eventyr å få arbeide så høgt og lågt med litteraturen og språkpolitiske spørsmål som eg har, så mange fine samarbeid eg har vore involvert i. Eg er utruleg takksam for alt Samlaget har vore for meg og betydd for meg som fagperson og menneske.

Inspirert av NBU

Ragnfrid debuterte på Samlaget med ungdomsromanen Okkupert kjærleik i 2000. Seinare har ho blitt NBU-medlem og vore styremedlem i organisasjonen. Noko som hadde stor påverknad på henne.

– Styrearbeidet i NBU fekk meg til å løfte blikket frå eiga skriving og eg begynte å interessere meg for barnelitterære problemstillingar som gjekk utover forfattargjerninga. Det var faktisk NBU-arbeidet som gjorde at eg fekk lyst til å arbeide i forlag; eg ville vere med på å legge premissa for barnelitteraturen og lesaren på ein meir overordna måte enn eg kunne i skrivinga mi.

Trohaug har også i ein periode vikariert som forlagssjef i Samlaget og er no i sluttspurten med ein MBA-leiing-grad. Denne erfaringa har også vore viktig for å gå vidare i karrieren.

– Å få høve til større leiaransvar var også avgjerande for å takke ja til Cappelen Damm, seier Ragnfrid, som tar til i den nye stillinga 1. august.

– Kva gler du deg mest til med å bli redaksjonssjef i Cappelen Damm?

– Cappelen Damm har jo ein enorm sterk portefølje, tydelege forfattarar og illustratørar og ein stolt tradisjon. Det å få stå på skuldrene av denne tradisjonen og legge framtidige planar, klekke ut lure ting saman med redaksjonen, heile Barn & Ungdom-avdelinga og forfattarane, gler meg veldig til.

– Sjølv om du blir sjef, vil du framleis arbeide som redaktør også?

– Som redaksjonssjef kjem eg nok til å ha nokre redaktørprosjekt også, det har dei fleste redaksjonssjefane i Cappelen Damm. Det er ein fin måte å kunne vere tett på det det handlar om, nemleg litteraturen og forfattarane som skriv han, seier Ragnfrid.

NBUforfattere.no gratulerer Ragnfrid med jobben og ynskjer henne masse lukke til!

NBU-medlemmer om 70-årsjubilanten: Kaia Linnea Dahle Nyhus

$
0
0

NBU fyller 70 år i år, og det skal feires og markeres! I forbindelse med jubileet intervjuer vi flere medlemmer. I dag: Kaia Linnea Dahle Nyhus.

Foto: Cappelen Damm

Hva betyr NBU for deg?
Jeg fikk sånn debutantpris, jeg, jeg fikk «Trollkrittet», og det var veldig veldig stas! Og det var også viktig for å kunne fortsette og få støtte og få forlaget mer på min side, slik at jeg kunne lage det jeg hadde lyst til.

Har du et spesielt minne du vil trekke frem?
Det var en fin kveld med debutantprisen og «Trollkrittet». Jeg var veldig glad.

Hvor viktig har forfatterskapet vært i livet ditt?
Det er jo jobben min, jeg liker å tegne og skrive, og jeg er veldig takknemlig for at jeg kan jobbe med dette og leve av dette, det er noe jeg liker å holde på med.

Hvordan tenker du deg NBU fremover – hvor går vi?
Jeg tenker at NBU er viktig framover også, at det føles som en trygghet, en forening som jobber for rettighetene våre, for forfatterne sine, slik at det vil kunne fortsatt bli mulig å kunne leve av å skrive. Det er også fine stipender som jeg håper på å kunne få framover.

Har du noe ønske for NBU?
At de skal fortsette å engasjere seg i rettigheter og innkjøpsordning og jobbe for forfatterne sine.

 


Blir professor hos Norsk barnebokinstitutt

$
0
0

Forfatter Helene Uri blir professor i kreativ skriving hos Norsk barnebokinstitutt (NBI). Fra høsten av skal hun blant annet undervise forfatterstudenter. – Kontakt med studenter er alltid utviklende og morsomt! sier Uri

Foto: Julie Pike/Gyldendal

– Jeg gleder meg til både å reflektere over min egen arbeidsmetode og å få anledning til å produsere litteratur. For meg er denne kombinasjonen ny og uventet spennende. Kontakt med studenter er alltid utviklende og morsomt! sier Helene Uri i en pressemelding fra NBI.

Uri ansettes i en 20 prosent åremålsstilling som varer i fire år fra og med 1. august 2017.

– Vi ser fram til samarbeidet med Helene Uri, hun har vært tilknyttet oss som veileder siden 2008, og vi er glade for å utvide samarbeidet slik at vår profesjonelle skrivekunstkompetanse blir styrket, sier direktør for Norsk barnebokinstitutt Kristin Ørjasæter.

Les mer om ansettelsen på NBIs nettside her.

 

Ny åndsverklov – De sterkestes rett

$
0
0

De sterkestes rett – §71 må fjernes

Opphavsrett kan virke tørt og kjedelig, men heng med, for du vil vel ha mer av den gode musikken, filmen, billedkunsten, litteraturen og scenekunsten? Da må kunstnerne få betalt både for arbeidsinnsatsen og for utnyttelsen av det de skaper.

Kronikken ble første gang publisert i Klassekampen lørdag 6. mai 2017

Vi har nå en regjering og en kulturminister som har brukt de siste fire årene på å hamre begrepet kulturnæring inn i hodet på kunstnerne. Rett før påske ble forslaget til ny åndsverklov sendt Stortinget. «- Å sikre en sterk beskyttelse av rettigheter til eget verk er et klart premiss for regjeringens politikk, som legger til rette for utvikling av kreative næringer, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.» [1] Lovforslaget inneholder imidlertid paragrafer og endringer gjort etter høringsrunden i fjor høst som er blant de mest næringsfiendtlige forslagene noensinne fremmet på kulturfeltet i Norge. Dette gjelder spesielt forslaget til ny §71. Kort fortalt sier paragrafen at opphavsretten overdras til arbeidsgiver når man er ansatt. Dette vil i seg selv ha alvorlige konsekvenser, men det er nå lagt til et avsnitt som gjør at opphavsretten også vil overdras ved midlertidige ansettelser, oppdragsforhold, ved bestillingsverk, og i lignende typer tilknytningsforhold. Utvidelsen av paragrafens virkeområde er nesten grenseløs, og regelen vil nå gjelde nær alle som skaper på profesjonelt vis. Paragrafen vil på alvorligste måte undergrave kunstneres mulighet til å skaffe seg nødvendig inntekt for å kunne drive som kunstner, og det handler også om den prinsipielle råderetten over det man skaper.

«Regjeringen ønsker å styrke posisjonen til skapende og utøvende kunstnere, og foreslår flere regler som styrker deres stilling.» – kan man lese på regjeringens nettside.[2]

Forslaget til ny § 71 vil stikk i strid med Kulturdepartementets uttalte intensjon være en svekkelse av kunstneres forhandlingsposisjon uten sidestykke i europeisk opphavsrettshistorie. De kunstneriske og økonomiske konsekvensene vil være enorme.

Når en kunstner skaper et verk, gjøres det gjerne mot et honorar fra en oppdragsgiver. Den største delen av betalingen kommer imidlertid i det lange løp, når verket brukes, for eksempel i form av royalty, gjenbrukshonorar eller ulike typer vederlag for bruk. Mange kunstnere aksepterer derfor lave honorarer, og høy risiko, fordi gevinsten når noe man har skapt brukes mye, utgjør en like stor, og noen ganger større del av inntekten enn honoraret for tiden det tar å skape verket.

De aller fleste forstår og aksepterer at den som skaper noe, eier det skapte, og også retten til å høste de økonomiske godene av dette. Pengestrømmene i kulturlivet, både nasjonalt og internasjonalt, er lagt opp i tråd med at vederlag skal gå til de som skaper. De kollektive forvaltningsorganisasjonene som TONO, NORWACO, KOPINOR, GRAMO og BONO krevde på vegne av kunstnere og produsenter i Norge i 2015 inn til sammen omlag dobbelt så mye som det statens kulturfond distribuerer til kulturlivet. Det sier noe om hva opphavsretten er verdt for kunstnere og rettighetshavere. I tillegg kommer vederlag som forvaltes av andre, også dette betydelige summer. Store deler av disse pengene vil med en innføring av §71 kunne forsvinne ut av kunstnernes hender, og i stedet tilfalle arbeids- og oppdragsgiverne. Kunstneren vil da bare få betalt for selve arbeidsinnsatsen, og knapt det.

De økonomisk sterke aktørene i kulturlivet, store arbeids- og oppdragsgivere, kringkastere og distributører ser på betaling til kunstnere for bruk av verk som en kostnad, og kostnader bør som kjent kuttes. Med forslaget til ny § 71 kan det hende de får det som de vil. Hvilket incentiv vil arbeids- og oppdragsgivere ha til å forhandle med den enkelte kunstner om overdragelse av retten til å utnytte et verk, når loven i utgangspunktet gir dem alle rettigheter hvis de forholder seg passive eller nekter å forhandle?

Forslaget som ble sendt på høring før sommeren 2016 begrenset seg til å gjelde i ansettelsesforhold, mens lovforslaget som nå er sendt Stortinget til behandling vil gjelde alle typer arbeidsforhold, «hvor verk skapes på bestilling og opphaveren er uten økonomisk risiko for resultatet av det som skapes.» Her skal også frilansere og selvstendig næringsdrivende fanges opp av loven, også når de er uten tilgang til godene som et fast ansettelsesforhold gir. Det er åpenbart at risikoen her ligger på kunstnerne.

Arbeidsgiverregelen i §71 som ble sendt ut i fjor, var alvorlig nok til at så godt som alle kunstnerorganisasjonene i Norge protesterte. Den nye delen av arbeidsgiverregelen har ikke vært på høring og har heller ikke vært konsekvensutredet av Kulturdepartementet. Departementet argumenterer med at paragrafen hovedsakelig handler om at de vil lovfeste gjeldende rettstilstand. Dette er beviselig feil. Den foreslåtte paragrafen uttrykker det motsatte av lengestående praksis både på kulturfeltet og i så godt som alle andre sektorer av samfunnet, hvor man som hovedregel må avtalefeste og spesifisere hva som kjøpes og selges.

Man har forkastet lignende forslag i Norge tidligere. Lignende forslag har også vært vurdert i hele Norden, blant annet i Finland i 2003 og i Danmark i 2007, men man har av gode grunner konkludert med å ikke innføre en slik regel. Heller ikke i EUs opphavsrettsdirektiver finner man noen slik regel. Forslaget bryter dermed med nordisk og europeisk rettsenhet. Ingen kan med rimelighet rettferdiggjøre at den norske opphavsretten skal stå alene i Norden og Europa med en slik regel.

Paragraf 71 må fjernes.

Jørgen Karlstrøm, styreleder Norsk Komponistforening

Marianne Kleven, forbundsleder Norske Filmregissører

Johan Osuldsen, leder Norsk Sceneinstruktørforening

Heidi Marie Kriznik, leder Den Norske Forfatterforening

Ika Kaminka, leder i Norsk Oversetterforening

Knut Alfsen, forbundsleder Norsk Skuespillerforbund

Hans Ole Rian, forbundsleder Musikernes Fellesorganisasjon

Sverre Pedersen, forbundsleder Norsk Filmforbund

Ingrid Kindem, styreleder NOPA

Katinka Maraz, styreleder Forbundet Frie Fotografer

Lise Stang Lund, styreleder Norske Kunsthåndverkere

Hilde Tørdal, styreleder Norske Billedkunstnere

Monica Boracco, forbundsleder Dramatikerforbundet

Helge Vik, leder NAVIO

Dordi Strøm, leder Norske Scenografer

Gry Bråtømyr, daglig leder Norsk Jazzforum

Taran Bjørnstad, leder Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere

Linda Dyrnes, daglig leder i FolkOrg

[1] https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-andsverklov/id2548628/

[2] Ibid.

– Godt jobba, NRK!

$
0
0

Først hadde NRKBok barnebok-uka. Deretter ungdomsbok-uka. – Jeg er helt umiddelbart begeistret og glad. Barne- og ungdomslitteraturen trenger omtale og synlighet, sier styreleder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Taran Bjørnstad.

Foto: NRK

De to siste ukene har NRK satset stort på å dekke barne- og ungdomslitteratur. NRKBok har samarbeidet med NRK Super. I tillegg har alle kritikere og flere journalister på nett og SoMe vært involvert. Til og med Dikafon har hatt dikt for barn.

– Barne- og ungdomslitteraturen må settes på dagsorden og løftes frem som en viktig og sentral del av den norske samtidslitteraturen. NRK gjør et godt forsøk på akkurat det! Og kanskje ut i fra en forståelse av at dette er et felt som er grovt underfokusert. Så godt jobba, NRK! sier Taran Bjørnstad.

Hun har funnet flere godbiter fra barnebok-uka og ungdomsbok-uka til NRK og trekker fra saken om seniorer som foreslår bøker ungdom burde lese, språkbruken til Jarle Klepp i Tore Renbergs «Mannen som elsket Yngve», gode anmeldelser, blant annet av Bjørn Ingvaldsens «Lydighetsprøven» og barn som anmelder bøker.

Lettere å få gehør for en felles satsing

NRK-kritiker Anne Cathrine Straume er en av de som har stått i bresjen for barne- og ungdomsboksatsingen til NRK.

– Vi følger barne- og ungdomslitteraturen gjennom året og forsøker å løfte frem bøker vi mener er viktige. Men det utgis så mye litteratur, vi er i år bare tre faste kritikere og alle har også andre oppgaver enn kritikk, sier Straume til nbuforfattere.no.

– Vi har tidligere, med hell, synes vi selv, gitt barne- og ungdomslitteraturen ekstra oppmerksomhet i noen korte perioder og får da avsatt tid til nettopp å lese barne- og ungdomsbøker. I disse periodene er det barne- og ungdomsbøkene som prioriteres i alle de ulike formatene vi produserer innhold til, både nett, radio, podkast og sosiale medier. Vanligvis er det bare jeg som leser og anmelder disse bøkene, nå har kritikerkollegene Leif Ekle og Knut Hoem også tatt for seg noen. Flere av nettjournalistene på NRK.no er også godt opplest innen barne- og ungdomslitteraturen, dermed er det lettere å få gehør for en felles satsing.

– Men burde det egentlig være nødvendig med egne uker for barne- og ungdomslitteraturen?

– Det burde jo ikke være nødvendig! Vi anmelder som sagt bøker for barn og unge gjennom hele året. Og vi har intervjuer med forfattere eller reportasjer fra festivaler. Så barnelitteraturen er til stede i sendingene våre på linje med annen litteratur. Men akkurat nå mangler vi et eget litteraturprogram på radio, etter at Kulturhuset, som var et egnet sted for bokstoff, ble lagt ned. Vi utvikler et nytt program, som kommer på lufta til høsten, og der regner jeg med at barnelitteraturen vil ha en naturlig plass, sier Straume.

Stor konkurranse på forsiden

Hun løfter også frem at det er stor konkurranse for synlighet og plass på nrk.nos forside.

– Det blir stadig færre litteraturanmeldelser som får plass på forsiden. Ergo har vi villet samle ulike typer stoff om barne- og ungdomslitteratur som kan serveres i en større pakke. Det viser seg å virke. Et øremerket tilbud gjør også at vi får gjennomslag og når ut til lyttere og seere.

– Hvordan har responsen vært?

– Ikke overraskende er det intervjuet på nett med Gro Dahle og datteren Kaia Dahle Nyhus, som samarbeider om en barnebok om porno, som har hatt aller flest lesere. Porno og barn er jo et tema mange har en mening om, uansett om de leser barnebøker eller ei. Ellers har det vært stor respons på Facebook-posten om «God Bok», TV-programmet fra 1990-tallet som mange har gode minner fra. Alt gikk litt saktere for 25 år siden, det blir tydelig når man ser gamle klipp. For øvrig tyder tilbakemeldingene på at dette har vært en kjærkommen satsing, sier Straume.

Årets litteraturkritiker

Anne Cathrine Straume ble tidligere i år utnevnt til Årets litteraturkritiker 2017 av Kritikerlaget. Hun er en av få som gjennom mange år har fulgt norsk barne- og ungdomslitteratur. Hva synes hun om kvaliteten på det barne- og ungdomsbokforfattere skriver? Og ser hun noen tendenser i bu-litteraturen?

– Jeg har stor glede av å følge barne- og ungdomslitteraturen. Jeg anmelder også bøker for voksne, så det er begrenset hvor mye tid jeg har til å følge med på alt som utgis. Siden Nordisk råd opprettet en egen pris for barne- og ungdomslitteratur har jeg lest og kommentert alle kandidatene. Det er lærerikt! Jeg mener vi har mange usedvanlig gode forfattere og illustratører som skaper bøker for barn og ungdom i Norge. Takket være innkjøpsordningen kan vi utgi både utfordrende og eksperimentelle bøker for barn, bøker som ikke retter seg mot et massemarked, men som treffer noen få, men lykkelige lesere. Det er bra! Det er vanskelig å se noen tendenser siden mangfoldet i norsk barne- og ungdomslitteratur er å stort. Tegneserier er på full fart inn, det er en tydelig trend. Ellers synes jeg å se færre dystopier for ungdom nå, snarere flere realistiske romaner. Og der er det stadig mer humor, selv om tematikken kan være alvorlig nok. Det er fint. Jeg er for at også bøker for helt små barn kan ta opp utfordrende temaer. Men i tillegg til de problematiserende bøkene trenger vi litteratur som stimulerer fantasien, kreativiteten, undringen. De finnes, men kanskje i enda større grad i våre naboland Danmark og Sverige akkurat nå, sier straume.

NBU-medlemmer om 70-årsjubilanten: Tor Arve Røssland

$
0
0

NBU fyller 70 år i år, og det skal sjølvsagt feirast og markerast på ymse vis. I samband med jubileet intervjuar vi medlemmene. I dag: Tor Arve Røssland, leiar av Det litterære rådet og medlem sidan 2001.

Foto: André Soltvedt.

– Kva betyr NBU for deg?

– NBU betyr først og fremst samhald. Både sosialt og fagleg. Dei siste fem åra har sjølvsagt arbeidet i Det litterære rådet hatt mykje å seie. Det har vore med å utvikle meg som både lesar og forfattar. Det å måtte lese bøker ein ikkje likar er faktisk minst like lærerikt som å lese noko ein elskar. Å få utfordra nokre litterære fordommar er alltid godt.

– Men det eg har likt best er nok å møte NBU-folk i andre samanhengar. NBU-møta har gitt meg mange nye vener, som det er artig å møte anten på turné, eller på ein litteraturfestival, eller rett og slett berre på gata.

– Har du noko særskilt minne du vil trekkje fram?

– Ingen konkrete minne, kanskje den gongen eg tømte minibaren til Sverre Henmo under årsmøtehelga, men stort sett handlar minna om gode samtalar og gode vener.

– Kor viktig har forfattarskapen vore i livet ditt?

– Viktigare og viktigare, men eg er ikkje ein slik type som må skrive heile tida. Eg skriv når eg har idear som er viktige for meg, og som eg merkar funkar. Kombinasjonen av skriving og formidling av eigne bøker er vel det som fyller mesteparten av tida mi. I tillegg til å lese alle bøkene til medlemmene, sjølvsagt.

– Korleis tenkjer du deg NBU framover – kvar går vi?

– Eg håper jo NBU går framover, og ikkje bakover. Nye og gode tankar bør omfamnast, nye bruksområder for både styre- og rådsmedlemmer bør oppmuntrast til, og ikkje kvelast ved fødselen. Dei tillitsvalde har ein enorm ekspertise, spesielt etter nokre år, og dette bør utnyttast fullt ut, og ikkje stengast inne bak låste dører.

– Har du noko ønske for NBU?

– Tenke litt nytt på ein del ting, det er kanskje mitt høgaste ønske. Ikkje heile tida sjå utelukkande på fortida, sjølv om vi ikkje skal vere heilt historielause, heller. Omfamne yngre og nye medlemmer, oppfordre dei spesielt til å kome på årsmøter og medlemsmøter. Kanskje av og til ha eit møte berre med aktive forfattarar?

Aksjon skolebibliotek!

$
0
0

Nå intensiveres arbeidet inn mot politikerne for å sikre at norske elever får best mulig skolebibliotek-tilbud.

Foreningen !les ved Vibeke Røgler, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere ved Mari Moen Holsve, rektor Randi Nysæther fra Gulskogen skole, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Leser søker bok ved Eva Rekve, Norsk Bibliotekforening ved Mari Hopland.

Hvorfor er ikke skolebibliotek en del av utdanningspolitikken i dag? Og hvordan står det egentlig til med norske skolebibliotek?

Norske skolebibliotek er i dag en salderingspost. Skolebibliotekene får ofte det som er igjen i bunnen av pengekassa – hvis det er noe – og mange grunnskoler i Norge i dag har ikke et bibliotektilbud til sine elever.

Forskning (Joron Pihl 2012) viser at rik tilgang på aktuell og interessevekkende litteratur, vekker elevenes leseengasjement. Et oppdatert, bemannet og åpent skolebibliotek er avgjørende for en elevs faglige, språklige og sosiale utvikling.

NBU har derfor sammen med Leser søker bok, Foreningen !les og Norsk Bibliotekforening etablert aksjonsgruppen Aksjon skolebibliotek. Bakgrunnen for aksjonsgruppen er et felles brev elleve organisasjoner sendte til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i januar, der det ble bedt om at lovverket for skolebibilotekene skulle styrkes. 20. mars fikk initiativtakerne, blant annet NBU, møte kunnskapsministeren og opplevde god dialog.

Klar beskjed

Etter dette møtet har initiativtakerne etablert Aksjon skolebibliotek. 4. mai var de til stede på høringen av Stortingsmelding 21: Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen. I denne meldingen er skolebiblioteket omtalt.

Se video fra høringen her.

– Vi kom med klar beskjed om hvor viktig skolebiblioteket er for elevene, og kom med konkrete forslag til tiltak, sier Mari Moen Holsve, nestleder i NBU og NBUs representant i Aksjon skolebibliotek.

Blant de konkrete tiltakene Aksjon skolebibliotek kom med forslag om til stortinget, var:

  • Større og mer bevisst fokus på norske skolebibliotek i Stortingsmelding 21: Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen.
  • Grundig gjennomgang og redegjørelse for tilstanden til norske skolebibliotek: Tall på antallet skolebibliotek, pengene de blir tildelt og hvor oppdaterte de er.
  • At kommunene forplikter seg til å ivareta skolens – og elevens – bibliotek.

– Unyttig kompetansepakke

– I Stortingsmeldingen står det også at det vil bli utviklet en egen kompetansepakke for bruk av skolebibliotek i Språkløyper. Denne pakken vil være helt unyttig for skolene som ikke har gode nok skolebibliotek, eller ikke har bibliotek i det hele tatt. Vi foreslår derfor at det øremerkes midler til opprusting av skolebibliotek hos de skolene som ønsker å ta i bruk denne pakken, sier Moen Holsve.

Aksjon skolebiblotek er også i kontakt med de politiske partiene.

– Flere partier har gitt god tilbakemelding på saken og mange er slett ikke klar over tilstanden til norske skolebibliotek – mange har rett og slett ikke tenkt over dette. Vi kommer til å jobbe videre med saken fram mot sommeren og ikke minst når valgkampen begynner for fullt, sier NBUs nestleder.

Aksjonsgruppen har også, via Foreningen !les, en egen programpost på Barnebokfestivalen i Oslo i september der de setter skolebibliotek på dagsorden. Skolebibliotek vil også bli fokus når NBU sender ti forfattere i gave til skoler rundt om i landet, i anledning NBUs 70-årsjubileum.

Viewing all 2838 articles
Browse latest View live




Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC